Imaju niz prednosti
62

Znate li zašto se morski psi boje delfina?

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kada je riječ o vrsti koja vlada okeanima, većina ljudi prvo pomisliti na morske pse. Međutim, postoji vrsta životinje koje se morski psi boje, a to je delfin.

Delfini imaju mnogo karakteristika koje morski psi nemaju što im pruža niz prednosti u odnosu na njih.

Bolja mobilnost

Delfini imaju vodoravnu repnu peraju u odnosu na vertikalnu kod morskog psa. To znači da imaju bolju pokretljivost prema gore ili prema dole. U kombinaciji s njihovim fleksibilnim zglobovima gotovo ne postoji situacija u kojoj bi morski pas mogao nadmašiti delfina.

Delfini love u jatu

Dok je morski pas fizički jači, delfini uvijek putuju u jatu i branit će člana jata koji je napadnut. U borbi jedan na jedan delfini možda neće pobijediti, ali morski pas se ne može boriti protiv deset delfina.

Pametniji su

Nije da morski psi ne mogu nadjačati delfine, ali delfini su jedni od najpametnijih (ako ne i najpametnija) bića koja lutaju okeanima. Kada je u pitanju taktika, morski pas će uvijek izgubiti.

Delfini su bolji udarači

Delfini imaju njušku koja je genetski napravljena da djeluje kao udarac "ovnom", što može uzrokovati mnogo unutrašnjih povreda morskim psima, dok ih udaraju u mekani dio ispod stomaka, navodi Brain Berries,

Kit ubojica je iz porodice delfina

Orka može uloviti i pojesti veliku bijelu psinu ako nema drugi izvor hrane. Na obali Kalifornije je zabilježeno kada je ženka kita ubojice, štiteći svoje mladunče, ubila veliku bijelu psinu, navodi se na Wikipediji.

Delfini su brži

Osim što su pokretljiviji i pametniji, delfini su i brži od morskih pasa koji bi ih pokušali loviti.