{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zlobnici su je proglasili najružnijom ženom, a ona je postala inspiracija cijelom svijetu

Klix.ba
15.3.2015. u 19:50
194
100
Zlobnici su je proglasili najružnijom ženom, a ona je postala inspiracija cijelom svijetu
194
Zlobnici su je proglasili najružnijom ženom, a ona je postala inspiracija cijelom svijetu
Biti drugačiji od ostalih često nailazi na nerazumijevanje ljudi. Lizzie Velasquez bila je žrtva zlostavljača koji su je, kada je imala samo 17 godina, proglasili najružnijom ženom na svijetu i poručili joj da se treba ubiti. Lizzie ima neonatalni progeroidni sindrom zbog kojeg se ne može udebljati i teži samo 25 kilograma.
Nakon snimka na YouTubeu, koji je pogledalo četiri miliona ljudi, a na koji su komentari bili grozni, Lizzie se povukla u sebe i plakala je danima misleći da za nju nema mjesta na ovom svijetu. No, devet godina nakon toga, postala je inspiracija svim ljudima na ovoj planeti.

Snimila je dokumentarni film u kojem govori o svojoj borbi s rijetkim poremećajem koji joj onemogućava da dobije kilograme. Premijera ovog dokumentarca pod nazivom "Hrabro srce: Priča Lizzie Velasquez" upriličena je sinoć u Austinu, Texas. U njemu se prikazuje životni put Lizzie od žrtve do aktivistice koja se bori protiv zlostavljanja.

Režiseri su pratili njen progres godinama i njeno lobiranje kod članova američke vlade da usvoje zakon protiv bullyinga.

"Kada sam saznala da imam sindrom, bila sam mala. Nisam shvatala da izgledam nekako drugačije, mislila sam da su svi isti kao i ja", kazala je.

Prve šokove doživjela je u školi, a potom putem interneta kada je na YouTubeu objavljen kratki videosnimak s njenim likom.

"Bilo je poslijepodne i odlučila sam da pogledam nekoliko muzičkih spotova na YouTubeu. Tada sam to otkrila. Ne znam zašto sam kliknula, ali jesam i izgubila sam se. Nazvali su me čudovištem, rekli su da su me roditelji trebali abortirati... Kako da oprostim ljudima koji su mi rekli da se ubijem?", kazala je na početku dokumentarca.

Lizzie sada ima svoj YouTube kanal koji ima više od 300.000 pratilaca i podršku miliona ljudi na predavanjima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: