lifestyle
0

Životni vijek crva se može produžiti šest puta

Klix.ba
Prema izvještajima časopisa Science, mali okrugli crvi bi mogli živjeti šest puta duže ukoliko se na određeni način manipuliše njihovim genima i hormonima. Naučnici smatraju da bi se ova metoda mogla primijeniti i na sisarima.

Crvi - Caenorhabditis elegans - kojima su suzbijeni metabolički hormoni i uklonjeni reproduktivni sistemi, ostali bi živi i zdravi 500 godina, što predstavlja najveće naučno produženje životnog vijeka ikad.

Također se smatra da bi se ova istraživanja mogla iskoristiti i na sisarima.

Naučnici sa Univerizeta u Californiji su izjavili da mogu uduplati životni vijek crva Caenorhabditis elegans, ukoliko prouzrokuju mutaciju suzbijanja inzulina. Inzulin, metabolički hormon, regulira energiju molekule glukoze unutar tijela. Naučnici su otkrili da što više suzbiju inzulin, to crvi žive sve duže.

Uklanjanje životinjskog reproduktivnog sistema također ima veliki efekat - životni vijek crva se produžava za 60%.

Manipulacija inzulina u crvima kombinirana sa uklanjanjem njihovih reproduktivnih sistema produžava život crva čak šest puta.

Doktor Arantes-Oliveira sa Kalifornijskog univerziteta je izjavio: "Ova produženja životnog vijeka crva, koja su ujedno do sada i najveća ikad naučno postignuta na bilo kojem organizmu, su intrigantna jer inzulin djelimično kontroliše i dugovječnost mnogih živih bića, ukljućujući i sisare."