Život imigranata u Hong Kongu kroz objektiv jedne služavke

Život imigranata u Hong Kongu kroz objektiv jedne služavke
7
Klix.ba
7.1.2015. u 10:42
1
komentara
7

dijeljenja
1/8 Foto: Xyza Cruz Bacani
2/8 Foto: Xyza Cruz Bacani
3/8 Foto: Xyza Cruz Bacani
4/8 Foto: Xyza Cruz Bacani
5/8 Foto: Xyza Cruz Bacani
6/8 Foto: Xyza Cruz Bacani
7/8 Foto: Xyza Cruz Bacani
8/8 Foto: Xyza Cruz Bacani
Xyza Cruz Bacani živi u Hong Kongu devet godina, ali još uvijek ne osjeća da tamo pripada. Xyza ima 27 godina i ona je imigrantica koja radi kao služavka u jednoj kineskoj porodici. Šest dana kuha, čisti i pazi djecu kineskih bogataša, a svoj slobodni dan iskoristi da bilježi crno-bijele fotografije.
"Kad nosim aparat više nisam služavka, ja sam obična djevojka. To je vrsta zaštite ovdje, jer kada radiš kao sluga, za tebe se vežu mnogi stereotipi", izjavila je Bacani.

U posljednje vrijeme Bacani dokumentuje živote žena smještenih u Bethune kuću, prihvatilište za zlostavljane žene migrante.

"Razgovaram sa tim djevojkama, upijam sve njihove priče i emocije i ne vjerujem da se ljudi mogu ponašati tako jedni prema drugima. Mi smo u istom položaju, ali ja imam sreću što me moj poslodavac poštuje kao ljudsko biće, a ove žene su tretirane loše", ispričala je Bacani za CNN.

Ona je napustila fakultet na Filipinima da bi radila kao sobarica kada je imala 19 godina i kako bi školovala mlađeg brata i sestru. Počela je fotografisati prije četiri godine, kada joj je poslodavac odobrio kupovinu fotografskog aparata. Fotografije objavljuje na Facebook profilu i na svom blogu.

Nakon toga su joj se počela otvarati neka vrata, a privukla je pažnju filipinskog fotografa Ricka Rocamora, koji je uključio u zajednicu mentora. Dobila je profil na blogu New York Timesa, sponzorstvo Fuji Filma i izložbu u filipinskom konzulatu u Hong Kongu. Do sada je imala dvije samostalne izložbe.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...