lifestyle
805

Zerina Čamdžić, studentica islamskog bankarstva u Maleziji: Mladi trebaju studirati u inostranstvu

Piše: A. Bijelonja
Foto: Facebook
(Foto: Facebook)
Iz naselja Lukavica u općini Gračanica, smještenog na brežuljcima planine Trebave, dolazi mlada Zerina Čamdžić. Dvadesetdvogodišnja Bosanka je studentica četvrte godine Islamskog bankarstva na Internacionalnom islamskom univerzitetu u Maleziji.

Njena priča počinje kada je kao ambiciozna maturantica aplicirala na univeritet u Maleziji s nadom da će je primiti na prestižni Islamski univerzitet, a na kraju se njena želja i obistinila. Kada je dobila potvrdu da je primljena, u Maleziji se pridružila sestri Anidi, koja je već bila završila drugu godinu na informacionim komunikacijama.

Prvi dani su bili mnogo teški, od klime do hrane, sve je bilo drukčije u odnosu na Bosnu, ali se Zerina s vremenom navikla i danas uživa povlastice u Maleziji. U decembru završava studije, a u razgovoru za portal Klix.ba prisjeća se svojih početaka, prilagođavanja i spremnosti na novi i potpuno drukčiji izazov u životu.

"Porijeklom sam iz jednog malog mjesta, Lukavice, općina Gračanica, te sam odatle došla bukvalno na kraj svijeta i baš zbog toga morala sam se naviknuti na sve, kao i na drugi jezik. Maleziju sam izabrala prije svega jer mi nije trebala viza da dođem prvi put, a naravno imala sam sestru ovdje, tako da je i to bila prednost. Što se tiče Bosne i Malezije, mogu reći da je ova zemlja sigurno 20 godina, pa možda i više u prednosti od BiH, počevši od transporta do shopping centara - sve je jako moderno. Kada su u pitanju nedostaci, ne bih imala mnogo da kažem, osim što mi se ljudi ne dopadaju mnogo, velika je razlika u kulturi, običajima, pa čak i ponašanju. Ovdje postoji velika razlika između bogatih i siromašnih, dok u BiH toga nema - većinom je to neka srednja klasa", govori Zerina u razgovoru za naš portal.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Napredan obrazovni sistem u Maleziji

Zerina ističe da Malezijci i nisu posebno društveni, a prema njenim riječima, u svijetu važe za "zatvorene tipove". Na nastavi izbjegavaju internacionalce, a na univerzitetu na kojem ona studira, većina ih dolazi iz kamponga (selo). Istaknula je također da su Malezijci obrazovan narod, vjerovatno zbog stipendija Vlade za vrijeme studiranja. Takav način pomoći zove se PTPTN, a baš zbog te pružene mogućnosti studiranja, postigli su zavidan stepen obrazovanosti.

"Obrazovni sistem im je veoma dobar, u toku semestra imamo middterm, koji najčešće nosi 20 posto gradiva, nakon toga imao seminarske radove koji također nose 20 posto zajedno s prezentacijom i preostalih 10 posto vrednuje se u obliku kvizova. Na kraju svakog semestra imamo anketu da ocijenimo profesora, a u slučaju da anketa ne bude zadovoljavajuća, tj. da većina studenata misli da profesor nije dobar, on se odstranjuje s univerziteta. Također bih napomenula da mi sami pravimo raspored časova, kao i da biramo koliko želimo raditi po semestru i s kojim profesorom. Presretna sam i veoma zadovoljna što sam imala mogućnost da studiram na ovako dobrom univerzitetu u jednoj uređenoj zemlji", kazala je za Klix.ba mlada i perspektivna Zerina Čamdžić.

Poruka mladima: Studirajte u inostranstvu

Ova studentica kaže da nije mnogo razmišljala o planovima u budućnosti, te da razmatra ideju povratka u Bosnu i Hercegovinu.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

"O planovima u budućnosti nisam mnogo razmišljala, moguće je da bih se prvo zaposlila, a onda upisala i magistarski. U BiH bih se također mogla vratiti, jer je diploma priznata, a većina mojih kolega koji su završili univerzitet u Maleziji dobro se snašla u Bosni. S obzirom na to da ja završavam islamsko bankarstvo, vjerujem da neću imati problem pri zapošljavanju, jer je ovaj poziv tražen. Mladima bih poručila da studiraju u inostranstvu, jer je to lijepo iskustvo koje nikada neće zaboraviti, a i diploma je priznata. Sve ostalo su izgovori", kazala je Zerina.

Velika podrška porodice

Za kraj razgovora kazala je da je sretna što je došla skoro do vrha, da je bilo padova i uspona, ali da se na kraju isplatilo.

"Željela bih naglasiti da su mi velika podrška tokom studija bili roditelji i momak. I sestra mi je mnogo pomagala, bila je sa mnom u lošim i dobrim trenucima. Iako je prošle godine dobila zvanje inžinjera informacionih tehnologija i komunikacija, još uvijek je sa mnom u Maleziji. Ona trenutno radi ovdje, a u decembru se obje vraćamo u Bosnu", ističe na kraju razgovora.

Za mladu Bosanku ovo je prelijepo životno iskustvo, a studiranje u Maleziji preporučuje svima.