{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ženske šefice su ženama najveća noćna mora

S
27.7.2011. u 20:17
0
8
Ženske šefice su ženama najveća noćna mora
0
Ženske šefice su ženama najveća noćna mora
Zaboravite žensku solidarnost i priskakanje u pomoć mlađoj kolegici. Toga u poslu nema, a žene koje za šeficu imaju ženu češće pate od depresije, glavobolje, nesanice...
Prema podacima Američkog udruženja menadžera, 95 posto žena je izjavilo da su tokom svoje karijere imale problema sa drugom kolegicom, odnosno šeficom.

Zašto žene jedna prema drugoj pokazuju animozitet na radnom mjestu do sada je bilo nejasno. No, psiholozi sa univerziteta Lieden u Holandiji tvrde da ponašanje žena u velikoj mjeri ovisi i o atmosferi na radnom mjestu, kao i broju muških zaposlenika.

Ako se žena bavi zanimanjem koje je tradicionalno žensko, manje su šanse da će joj šefica stvarati probleme. Međutim, u kompanijama gdje dominiraju muškarci situacija je potpuno drugačija.

Maltretiranje podređenih kolegica psiholozi nazivaju "sindromom pčele matice", a ovaj sindrom je prepoznatljiv po nedostatku razumijevanja i suosjećanja za kolegice, dok se istovremeno muškarcima daju povlastice.

Psiholog Cary Cooper vjeruje da se "pčele matice" bolje osjećaju radeći sa muškarcima jer su tako navikle.

"Naime, 'pčela matica' je žena koja je svoju karijeru izgradila u ambijentima u kome dominiraju muškarci, a kako bi uspjela i prilagodila se, morala je usvojiti neke muške osobine", pojašnjava Cooper.

Dodaje da su "pčele matice" morale naporno raditi da bi uspjele i žele da i druge žene prođu kroz istu torturu.

S druge strane, dominantnim ponašanjem pokušavaju ograničiti ambicije žena, kako ne bi ugrozile njihovo radno mjesto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: