lifestyle
0

Ženka gorile "zakazala" pregled kod zubara

NINA
Ženka gorile Koko, koja je naučila više od 1.000 znakova kojima se sporazumijevaju gluhonijemi, zatražila je pomoć zubara pokazujući znak za bol, a zatim pokazujući na svoja usta.

Koko, koja je 4. jula napunila 33 godine, živi u centru koji je osnovala fondacija za očuvanje te vrste, a koji se nalazi u mjestu Woodside u Kaliforniji. Između ostalog, tu se na razne načine ispituje i inteligencija gorila. Neke, među kojima su Koko i mužjak Michael, koji je uginuo 2000., učili su jezik znakova za gluhonijeme.

Do sada je Koko, "dama" od svojih 135 kilograma, poprilično svladala taj jezik i dosta se dobro izražava, kažu u fondaciji.

Međutim, prije jedno mjesec dana Koko je počela pokazivati znakove za bol. Njeni čuvari i profesori nisu bili sigurni je li zaista u pitanju bol ili nešto drugo.

Zato su joj pokazali skalu od 1 do 10 na kojoj je Koko trebala pokazati stepen boli koju osjeća. U nekoliko posljednjih dana Koko je stalno pokazivala znak za bol, pa onda brojeve 9 ili 10 na skali. Kada je uz to počela pokazivati i na usta, odlučeno je da se nešto poduzme.

U najkraćem roku okupljeno je, kako prenosi agencija AP, 12 specijalista - jedan kardiolog sa sveučilišta Stanford, tri anesteziologa, tri zubara, jedan otorinolaringolog, dva veterinara, jedan gastroenterolog i jedan ginekolog.

Prvo su morali uspavati Koko, a prije nego je zaspala Koko je zatražila da se svi liječnici okupe oko nje, što su oni i učinili. Onda je poželjela da jedna žena u crvenom priđe bliže. I taj zahtjev je ispunjen, a zbunjena je žena gorili pružila svoju vizitkartu koju je Koko smazala.

Čim je Koko utonula u san otpočeo je detaljan pregled, prvi te vrste u posljednjih 20 godina njenog života. Pregled je trajao četiri sata, a na kraju joj je izvađen jedan zub, dok je sve ostalo bilo u najboljem redu, izjavili su doktori.

Čak je utvrđeno i da nije njena krivnja što do sada nije imala mlade, iako već 11 godina ima partnera, koji, doduše, ne poznaje jezik znakova.