{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ženka gorile "zakazala" pregled kod zubara

N
9.8.2004. u 23:25
0
0
Ženka gorile "zakazala" pregled kod zubara
0
Ženka gorile "zakazala" pregled kod zubara
Ženka gorile Koko, koja je naučila više od 1.000 znakova kojima se sporazumijevaju gluhonijemi, zatražila je pomoć zubara pokazujući znak za bol, a zatim pokazujući na svoja usta.
Koko, koja je 4. jula napunila 33 godine, živi u centru koji je osnovala fondacija za očuvanje te vrste, a koji se nalazi u mjestu Woodside u Kaliforniji. Između ostalog, tu se na razne načine ispituje i inteligencija gorila. Neke, među kojima su Koko i mužjak Michael, koji je uginuo 2000., učili su jezik znakova za gluhonijeme.

Do sada je Koko, "dama" od svojih 135 kilograma, poprilično svladala taj jezik i dosta se dobro izražava, kažu u fondaciji.

Međutim, prije jedno mjesec dana Koko je počela pokazivati znakove za bol. Njeni čuvari i profesori nisu bili sigurni je li zaista u pitanju bol ili nešto drugo.

Zato su joj pokazali skalu od 1 do 10 na kojoj je Koko trebala pokazati stepen boli koju osjeća. U nekoliko posljednjih dana Koko je stalno pokazivala znak za bol, pa onda brojeve 9 ili 10 na skali. Kada je uz to počela pokazivati i na usta, odlučeno je da se nešto poduzme.

U najkraćem roku okupljeno je, kako prenosi agencija AP, 12 specijalista - jedan kardiolog sa sveučilišta Stanford, tri anesteziologa, tri zubara, jedan otorinolaringolog, dva veterinara, jedan gastroenterolog i jedan ginekolog.

Prvo su morali uspavati Koko, a prije nego je zaspala Koko je zatražila da se svi liječnici okupe oko nje, što su oni i učinili. Onda je poželjela da jedna žena u crvenom priđe bliže. I taj zahtjev je ispunjen, a zbunjena je žena gorili pružila svoju vizitkartu koju je Koko smazala.

Čim je Koko utonula u san otpočeo je detaljan pregled, prvi te vrste u posljednjih 20 godina njenog života. Pregled je trajao četiri sata, a na kraju joj je izvađen jedan zub, dok je sve ostalo bilo u najboljem redu, izjavili su doktori.

Čak je utvrđeno i da nije njena krivnja što do sada nije imala mlade, iako već 11 godina ima partnera, koji, doduše, ne poznaje jezik znakova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: