Put od 340 km
323

Zenički biciklista vožnjom do Dubrovnika obilježava godišnjicu nastanka Povelje Kulina bana

Piše: E. M.
Nedžad Agić (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Biciklista Nedžad Agić u utorak ujutro će iz Zenice krenuti put Dubrovnika te na taj način obilježiti 828. godišnjicu nastanka Povelje Kulina bana.

Biciklistička tura od 340 kilometara na trasi Zenica - Mostar - Neum - Dubrovnik počet će sutra u 6 sati ujutro, a u Dubrovniku će ga dočekati gradonačelnik Mato Franković. Razlog zbog kojeg se odlučio na vožnju 340 kilometara je taj što je želio udahnuti duh predaka i na poseban način obilježiti godišnjicu nastanka jednog od najznačajnijih dokumenata u historiji Bosne i Hercegovine.

"Želim udahnuti duh predaka i vidjeti gdje je potpisana Povelja Kulina bana. Ljudi u BiH moraju shvatiti da je biciklizam ekološki najprihvatljiviji vid transporta i zbog toga sam odlučio da biciklom idem na ovu turu", kazao je Agić.

Dodao je kako će informacije s dvodnevnog putovanja objavljivati na svom Facebook profilu, kao i preko medija koji će pratiti njegov put do Dubrovnika.

"Konzulat Hrvatske nam je dao podršku u realizaciji ovog projekta, dobili smo i službeni poziv od organizatora na događaj obilježavanja godišnjice pisanja Povelje Kulina bana koji će se održati u Dubrovniku, a dobrodošlicu će mi poželjeti i gradonačelnik Dubrovnika", dodao je Agić.

Godišnjicu pisanja Povelje Kulina bana u Zenici će obilježiti i Forum građana Zenice, a predsjednik Kulturno-umjetničkog društva "Gorica" Ahmed Hamzić je kazao kako će Agić gradonačelniku Dubrovnika uručiti knjigu o bosančici te suvenir u vidu ručno izrađene kule.

"Ovo je tradicija, djeca trebaju znati i tradiciju i bosančicu. Moraju znati to pismo, a jedna od naših ideja je da im historiju što više približimo i da je ne zaboravljaju", zaključio je Hamzić.