{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žene su u kući glavne!

S
12.7.2007. u 08:53
0
0
Žene su u kući glavne!
0
Žene su u kući glavne!
Muškarci možda mogu naređivati u svom uredu, ukoliko su u nadređenom položaju, ali kod kuće, žene imaju glavnu riječ. Nova studija sa Univerziteta Iowa pokazala je da supruge imaju više moći od svojih muževa te da u diskusijama u većini slučajeva dominiraju i pobjeđuju.
"Naša studija pokazuje da je brak mjesto na kojem žene mogu postići istu količinu moći kao i muškarci. Ne znamo zašto je to tako, ali mislimo da je zbog razmjene društvenih uloga", kazao je za portal LiveScience.com David Vogel, psiholog i vođa studije.

"Većina istraživačke literature u psihologiji nagovještavale su da žene imaju manje moći. Takva razmišljanja zasnivala su se na starom stereotipu po kojem muškarac zarađuje novac i zato ima pravo da donosi bitne odluke u braku i porodici. Naša studija pokazuje koliko su se stvari zapravo promijenile", objasnio je Vogel.

U studiji je učestvovalo 72 bračna para koji su u prosjeku imali 33 godine. Stručnjaci su ih odvojeno ispitivali pitajući ih o nivou zadovoljstva vezom i o tome ko ima prevlast u donošenju bitnih odluka.

Nakon razgovora, parovi su dobili teme kao što je novac, kućni poslovi, destinacije za odmor i slično o kojima su morali diskutiovati. Njihove rasprave su snimljene.

Nakon što su pregledali videosnimke diskusija, stručnjaci su zaključili da supruge imaju jaku prevlast u brakovima te da mnogo više zahtijevaju i traže promjene u svojim vezama. Jedan od mogućih razloga za veću ženinu moć u braku jeste što u većini slučajeva ona vodi brigu o dobrom funkcionisanju porodice.

Stručnjaci su zaključili da u brakovima u kojima žena vodi glavnu riječ postoji skladan i harmoničan odnos.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: