Posao ili porodica?
38

Žene koje sebe ne smatraju privlačnim biraju karijeru

Klix.ba
Finansijska sigurnost, društveni status i ambicije nisu razlozi zbog kojih se žene žele ostvariti na poslovnom planu već strah da nisu dovoljno privlačne da nađu muškarca koji će ih oženiti, tvrdi kontroverzna studija objavljena u SAD.

Istraživački tim sastavljen do tri žene i dva muškarca tvrdi da žene, koje sebe smatraju manje atraktivnim, najvjerovatnije odabrati aktovku nad vlastitom porodicom. Što je žena jednostavnija to je više vođena željom da uspije na poslu, piše Daily Mail.

Istraživači su napravili nekoliko eksperimenata na osnovu kojih su došli do ovog zaključka. Osim toga, utvrdili su da se žene opredjeljuju za karijeru i u mjestima u kojima nema dovoljno slobodnih muškaraca.

Nakon što sakupili podatke širom SAD, otkrili su da što se broj slobodnih muškaraca smanjuje u određenom podučju, raste broj dobro plaćenih i uspješnih žena.

Osim toga, žene koji su postale majke u tim područjima na to su se odlučile u starijoj životnoj dobi i imale su manje djece. Kako bi dokazali svoju tezu, istraživači su napravili nekoliko praktičnih eksperimenata.

Ženama su davali novinske članke ili fotografije koji su prikazivali odnos spolova na području u kojem žive, a zatim su ih ispitivali šta je važnije - posao ili porodica. One žene koje su stekle dojam da u njihovoj okolini nema dovoljno slobodnih muškaraca, birale su karijeru.

Nakon ovoga, napravljen je još jedan eksperiment na osnovu kojeg su istraživači došli do zaključka da su žene, koje se ne smatraju dovoljno privlačnim, više zainteresirane za karijeru.