lifestyle
4

Želite biti uspješni? Sumnjajte u tuđe savjete i preispitajte svoje "ja"

Klix.ba
Milijarder Peter Thiel nedavno je iznio dva stava kojih se, prema njegovom mišljenju, ne biste trebali držati ukoliko želite uspješnu karijeru.

Suosnivač PayPala je u nedjelju na Hamilton Collegeu održao inspirativan govor u kojem je istakao kako njegov uspjeh nikada ne bi postao stvarnost da je kojim slučajem ostao raditi kao advokat, što je u njegovom slučaju i porodični posao.

On je iznio dva stanovišta koja se kose sa porodičnim putevima, ali i konvencionalnim razmišljanjem koje često možemo čuti u isticanju pozitivnih vrijednosti.

Prvi kliše koji Thiel želi da zaboravimo jeste poznati Shakespeareov citat iz Hamleta – "Budi iskren prema sebi kako ne bi bio lažan prema drugima"

Iako je istina da je to citat velikog engleskog pjesnika, on je te riječi stavio u usta karakteru Poloniju koji je važio za "budalastog starca".

"U biti, ovdje vidimo dvije stvari. Prva je da ne budete iskreni prema sebi! Kako znati da li uopće imate svoje 'ja'? Možda ste pogrešno motivirani kompetencijom i poređenjem sa drugima. Svoje 'ja" morate preispitati i disciplinovati, a ne slijepo ga slijediti.

"Morate sumnjati u tuđe savjete, čak i one koji dolaze od starijih i iskusnijih. Polonije je otac koji se obraća svojoj kćerci, ali njegov savjet je užasan“, rekao je Thiel.

Druga poruka milijardera iz Kalifornije jeste da se zanemari uzrečica "živi svaki dan kao da ti je posljednji".

"Najbolji način da shvatite ovu rečenicu jeste da je potpuno preokrenete – živite kao da ćete živjeti vječno! To znači da i ljude oko sebe morate tretirati na način kao da će biti vječno pored vas. Odluke koje donesete danas vrlo su važne jer će njihove posljedice biti sve veće i veće", zaključio je Thiel.