Ne zanemarujte ga
33

Znojenje tokom sna može biti znak ozbiljnog zdravstvenog problema

N. C.
© Shutterstock
© Shutterstock
Povremeno noćno znojenje je sasvim uobičajena pojava, ali u pojedinim slučajevima može biti znak ozbiljnog zdravstvenog problema.

Noćno znojenje najčešće je uzrokovano pregrijanom prostorijom ili toplim pokrivačima. Međutim, ako se noću znojite previše i često to bi mogao biti znak određenih zdravstvenih problema koje je potrebno liječiti.

Aarthi Ram, neurologinja i stručnjakinja za medicinu spavanja u Houston Methodistu, ističe da je nekoliko različitih uzroka za noćno znojenje.

"Normalno je osjetiti varijacije u tjelesnoj temperaturi dok spavate, a ponekad to može dovesti do znojenja. Iako je ova pojava razumljivo neugodna, noćno znojenje uglavnom je bezopasno. Ipak, u nekim drugim slučajevima može biti znak pojedinih zdravstvenih stanja", kazao je.

Također, jedan od uzroka noćnog znojenja može biti konzumacijom alkohola prije spavanja, visokom razinom stresa, visokim temperaturama u prostoriji u kojoj se spava, ali i određenim vrstama lijekova.

Naime, lijekovi koji najčešće mogu rezultirati pojačanim znojenjem noću jesu antidepresivi, lijekovi za hormonsku terapiju, lijekovi za hipertenziju te lijekovi za hipoglikemiju.

"Spavanje i znojenje vrlo su složeni procesi koji reagiraju na mnoge znakove i definitivno mogu utjecati jedan na drugi", dodaje.

Noćno znojenje se javlja kao rezultat zdravstvenog stanja ili bolesti:

  • autoimune poremećaje kao što je reumatoidni artritis

  • rak, uključujući leukemiju, limfom i rak prostate

  • depresiju

  • bolesti srca

  • hipertireozu (preaktivna štitnjača)

  • pretilost

  • ozbiljne infekcije poput endokarditisa i tuberkuloze

  • poremećaje spavanja

Također, noćno znojenje često je jedan od prvih znakova menopauze kod žena. Naime, čak 75 posto žena tokom menopauze iskusi probleme s pojačanim noćnim znojenjem.

Ako se redovito budite u znoju, doživljavate iznenadna noćna znojenja praćena gubitkom težine ili ako vam noćno znojenje onemogućuje kvalitetan san, vrijeme je da razgovarate sa svojim liječnikom.