Podizanje svijesti
138

Zlatne vrpce kao simbol borbe protiv dječijeg raka: Bolest o kojoj se treba pričati

Piše: Se. H.
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Udruženje Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH je danas u Sarajevu na platou ispred Trga djece organizovalo jednodnevne aktivnosti povodom "Zlatnog septembra", mjeseca podizanja aktivnosti o raku kod djece.

Članovi Udruženja su dijelili zlatne vrpce koje su simbol borbe protiv dječijeg raka i informativne letke o dječijem raku, a cilj ove akcije bio je da se pošalje poruka da rak nije "bauk" i da se o njemu treba pričati.

"Zlatni septembar" je globalna kampanja s ciljem podizanja svijesti o raku kod djece i adolescenata i problemima s kojima se susreću da bi javnost bolje razumjela bolest, a oboljela djeca lišila težine predrasuda. Zlatna boja je boja snage, hrabrosti i istrajnosti, simbolična boja djece koja se liječe od raka, a septembar je mjesec nade i podrške za ove heroje.

Dječiji tumori znatno se razlikuju od tumora kod odraslih ljudi. Javljaju se u raznim dijelovima tijela, pod mikroskopom izgledaju drugačije i različito reaguju na terapiju. Ipak, stopa izlječenja je znatno viša od one kod odraslih tako da je danas moguće potpuno izlječenje u čak 70 do 90 posto slučajeva, zavisno od vrste tumora.

U BiH svake godine oboli oko 60 mališana, a najučestalije dijagnoze su limfomi i leukemija.