Opasnosti zagađenja
7

Život uz prometnu cestu povećava rizik od raka pluća za 10 posto, tvrde istraživači

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Život u blizini prometne ceste može povećati rizik od raka pluća i do 10 posto, pokazalo je najnovije istraživanje koje je provedeno u Velikoj Britaniji.

Fenomen bi mogao doprinijeti 400 slučajeva bolesti godišnje samo u Londonu, strahuju stručnjaci.

Njihova studija je također otkrila da djeca koja žive unutar 50 metara prometnih cesta mogu imati i do 14 posto sporiji rast pluća od one djece koja žive u blizini mirnijih ulica.

Istraživanje je provedeno u 13 gradova u Velikoj Britaniji i Poljskoj, a njime se sugerira da zagađenje zraka pridonosi povećanom riziku od srčanih bolesti, srčanog udara, zatajenja srca i bronhitisa.

U istraživanju se analiziralo 13 različitih zdravstvenih stanja kod ljudi koji žive u područjima sa zagađenim zrakom te ih se usporedilo s općim podacima stanovništva i ne samo s naglaskom na broj odlazaka u bolnicu i smrti, već i na pojave upale dišnih puteva.

Rezultati su pokazali da kada bi se zagađenje zraka smanjilo za jednu petinu, bilo bi 3865 slučajeva sa simptomima bronhitisa manje kod djece u Londonu, 328 u Birminghamu, 94 u Bristolu, 85 u Liverpoolu, 85 u Manchesteru, 134 u Nottinhghamu, 38 u Oxfordu te 69 u Southamptonu.

Isto tako, studija je pokazala da onečišćen zrak pored frekventnih prometnica usporava i rast pluća kod djece i za 14 posto u Oxfordu, 13 posto u Londonu, 8 posto u Birminghamu, 5 posto u Liverpoolu, 3 posto u Nottinghamu i 4 posto u Southamptonu.

U Londonu je početkom godine uvedena zona ultra niskog zagađenja zraka, u dijelu gdje stanovništvo živi pored vrlo prometne ceste i tamo je u međuvremenu nivo dušika u zraku pao za 29 posto.