Zdravlje
0

Živite jednostavnije i sretnije

Sarajevo-x.com
Današnji način života je veoma komplikovan i prenaporan, te nemamo vremena učiniti nešto samo za sebe i uopšte razmišljati o lijepim stvarima. Ako ste nesretni i ozbiljno razmišljate da potpuno promijenite vlastiti način života, pažljivo pročitajte listu savjeta kako svoj svakodnevni život pojednostaviti i uživati u svakom trenutku.

Ugasite televiziju

Neprestano buljenje u televizijski ekran mora prestati. Dani vam prolaze u besciljnom pregledavanju milion programa koje imate, a nikakve koristi od toga nemate. Raspoloženje vam se sigurno neće poboljšati, a kilogrami će se samo nagomilavati. Zašto ne probate, za promjenu, otići u šetnju ili jednostavno provesti vrijeme u ugodnom časkanju sa voljenim osobama?

Ograničite vrijeme na internetu

Kada sjednete za svoj radni stol i odgovorite na sve pristigle mailove, uvijek zalutate na neki od showbiz sajtova i dok saznate sve sočne tračeve toga dana projetjelo je nekoliko sati dragocjenog vremena. Kompjuteri su odličan izum, ali moramo dobro razmisliti i jasno definisati koliku važnost u vlastitom životu dati upravo tehnologiji.

Izbjegavajte mikrovalnu pećnicu

Nema potrebe da vaša jela izlažete zračenjima, zato recite zbogom svojoj mikrovalnoj pećnici. Da li se ikada zapitate šta se zapravo nalazi u jelu koje jedete? Vjerovatno ne možete ni izgovoriti nazive sastojaka koje unosimo u organizam. Zato pojednostavite vlastiti jelovnik i uvedite povrće, voće i proteine.

Pijte vodu, a ne gazirane sokove

Iako gazirani sokovi možda imaju odličan ukus i pružaju vam pravi užitak, voda je najzdravija i najpotrebnija vašem organizmu. Voda je imala ključnu ulogu u životima naših dalekih predaka, a mi je već odavno gotovo potpuno ignorišemo. Dakle, sljedeći put dobro razmislite šta ćete kupiti da utažite žeđ i osvježite se. Pijte vodu svaki dan, a ponekad se počastite gaziranim ili nekim drugim sokom kojeg obožavate.

Zaustavite se i duboko udahnite

Svi smo stalno u nekoj žurbi, pa je jako bitno odvojiti nekoliko minuta dnevno i opustiti se uz meditaciju ili neku drugu tehniku relaksacije. Razmislite o svemu što vam se sviđa u vašem životu, na čemu ste zahvalni, kakve snove imate za sebe i svoju porodicu, te nekoliko puta duboko udahnite. Shvatite već jednom da niste loša osoba, ako jednom u životu nekome kažete NE.

Krećite se

Da biste mogli uspješno savladati brzi tempo života morate biti dovoljno fizički jaki za svakodnevne izazove. Dosta je razmišljanja o tome kako je vježbanje luksuz za koji nemate dovoljno vremena. Konačno shvatite da je fizička vježba obavezna kako biste mogli u potpunosti uživati u životu. Pokušajte što manje vremena provoditi u vašem automobilu.