Zdravlje
75

Živi zdravije i sigurnije uz Bosna Sunce Osiguranje

Prim. dr. internista kardiolog Naida Zjajo (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Kardiovaskularne bolesti pored maligniteta predstavljaju vodeće uzroke smrti, kako u svijetu, tako i kod nas. Problematiku je u razgovoru za Klix.ba objasnila prim. dr. internista kardiolog Naida Zjajo.

Godišnje u svijetu od infarkta miokarda umire 3,8 miliona muškaraca i 3,4 miliona žena, a 80-90 posto umrlih ima prisutan jedan ili više faktora rizika. U zemljama istočne Evrope, posebno u zemljama u razvoju, se zadržava i dalje visoka stopa smrti od infarkta, naročito kod muškaraca starijih od 45 godina i žena starijih od 65 godina , a najniža incidenca je u zemljama zapadne Evrope.

U BiH kardiovaskularne bolesti zauzimaju prvo mjesto uzroka smrti.

Statistika kaže da se na 100.000 stanovnika nalazi 15.000 osoba oboljelih od kardiovaskularnih bolesti, odnosno 5 posto smrtnih slučajeva, što zdravstveni sistem košta blizu 300 miliona KM, 30 posto sredstava zdravstvenih fondova BiH.

Iz ovih razloga su neophodne preventivne mjere očuvanja zdravlja ljudi u našoj zemlji, koje se kod nas u Poliklinici Sunce-Agram sprovode u vidu godišnjih sistematskih pregleda, ali i povremenih kontrolnih pregleda interniste i kardiologa.

Poliklinika Sunce-Agram je zdravstvena ustanova opremljena najsavremenijom medicinskom opremom koja svojim klijentima pruža maksimalan komfor te osigurava brzu, efikasnu i preciznu dijagnostiku.

Uz stručni tim liječnika specijalista i s vrhunskom medicinskom opremom, Poliklinika Sunce-Agram jamči vrhunsku uslugu u ugodnim prostorima i u dogovoreno vrijeme.

Polica Bosna Sunce Osiguranja dobrovoljno zdravstveno osiguranje omogućava da se uradi sveobuhvatan sistematski pregled (EKG, UZV trbuha, štitnjače, dojki, krvnih žila vrata, mamografija, rtg pluća i srca, ginekološki pregled), a nalaze analizira internista i na osnovu toga se, kao u slučaju kardiovaskularnog oboljenja, indiciraju procedure kao što je ergometrija, UZV CD srca, Holter krvnog tlaka, Holter EKG ili pak MSCT koronarografija, tj. neinvazivni prikaz krvnih žila srca.

Infarkt miokarda je završni stadij aterosklerotske bolesti krvnih žila srca, kada dolazi do potpunog protoka kroz krvnu žilu srca s posljedičnom simptomatologijom. Bolest počinje u ranoj životnoj dobi, da bi kulminirala kod mnogobrojnih faktora rizika tokom života, objasnila je Zjajo.

Faktori rizika

Visok krvni pritisak, hiperlipidemija, gojaznost, pušenje, nedovoljna fizička aktivnost, način ishrane, dijabetes, potom životna dob i spol te genetski faktori su faktori rizika za obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti.

Na većinu faktora rizika možemo utjecati redovnim internističkim i kardiološkim pregledima, održavanjem nivoa holesterola i triglicerida u normalnim granicama pravilnom ishranom i lijekovima (posebno smanjujući nivo LDL, a podižući nivo HDL holesterola), normalizacijom krvnog pritiska i regulacijom nivoa šećera u krvi.

Dokazano je da muškarci u većem broju obolijevaju od koronarne bolesti (angine pectoris, IM), a kod žena se rizik povećava poslije menopauze.

Infarkt miokarda se nekad javi iznenada, kod naizgled zdravog čovjeka, većinom pak, kod bolesnika s već postojećom bolesti krvnih žila koja ima i raniju simptomatologiju.

Simptomi koronarne bolesti

Tegobe počinju obično smanjenom tolerancijom na napor, povremenim bolom iza grudne kosti različitog intenziteta i trajanja, prati ga osjećaj pritiska, stezanja u prsima, nekad i gušenja, može da se širi u lijevo rame, ruku ili vilicu.

Nekad su simptomi netipični, kao bol među lopaticama, ramenima, laktu, u žličici sa povraćanjem i mučninom (zavisi od lokalizacije IM), trajanje nam često probudi sumnju da se ne radi više o anginoznim tegobama nego i infarktu miokarda kada tegobe traju više od 30 minuta, ne prestaju na davanje nitroglicerin lingvaleta ili spreja pod jezik, prati ih ekstremna slabost i obilno preznojavanje, nedostatak zraka, tjeskoba i strah od smrti.

Kod žena su simptomi najčešće netipični - javlja se ekstremna slabost, umor koji može danima prethoditi, zatim otok oko gležnjeva, nedostatak zraka, mučnina, zbog čega se kasno javljaju liječniku i prognoza je neizvjesna. Životno je važno ne ignorirati tegobe nego se što prije javiti u urgentni centar, još u toku razvoja IM, kada se može najviše učiniti i proći eventualno bez posljedica.

Dijagnoza se postavlja na osnovu karakteristične kliničke slike, specifičnih promjena u EKG-u te laboratorijskih nalaza (biohumoralni status). U tom slučaju samo možemo pozvati SHP, a do tada smiriti pacijenta, mora mirovati, dati mu Aspirin 300mg, ako posjeduje Nitrolingual sprej i transportirati pacijenta na urgentni centar gdje će mu pružiti odgovarajuću pomoć ovisno o stanju - konzervativni tretman, PTCA, ili hirurški zahvat rekanalizacije krvnih žila.

Dakle, preventivnim i kontrolnim pregledima se mogu na vrijeme otkriti simptomi i znakovi koronarne bolesti te koristeći adekvatnu terapiju koju preporuče liječnici u Poliklinici Sunce spriječiti komplikacije poremećaje ritma, srčanu insuficijenciju različitog stepena i naglu smrt.