Istraživanje
8

Žene s dijabetesom imaju četiri puta veći rizik da će roditi mrtvorođenče

E. Lj.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Istraživanje koje su proveli istraživači s Univerziteta u Glasgowu pokazalo je da žene s dijabetesom imaju četiri puta veći rizik da će roditi mrtvorođenče te da je visok nivo šećera u krivi kod trudnica s dijabetesom faktor rizika.

Istraživanje je također pokazalo da je indeks tjelesne mase (BMI) dijabetičara također rizičan faktor.

"Ključno je da mi, zdravstveni radnici, pronađemo bolje načine za podršku ženama s dijabetesom kako bi optimizirale težinu i šećer u krvi. Važno je da su one svjesne rizika i da pristupe odgovarajućim savjetovanjima, čak i ako ne planiraju trudnoću. Žene s dijabetesom se trebaju obratiti ljekaru čim otkriju da su trudne", rekla je Sharon Mackin koja je vodila ovu studiju.

Stručnjaci ističu da prijevremeno rađanje može biti opcija samo ako se izvrše određena ispitivanja radi utvrđivanja termina porođaja.

Rezultati ovog istraživanja pokazali su da je u škotskoj 3.847 žena s dijabetesom rodilo 5.392 bebe između aprila 1998. do juna 2016. godine. Majke koje boluju od dijabetesa tipa 1 imaju tri puta veći rizik da rode mrtvorođeno dijete, dok je kod onih s dijabetesom tipa 2 rizik čak četiri puta veći.

Stopa mrtvorođenosti bila je 16,1 na 1.000 rođenih beba kod žena s dijabetesom tipa 1 i 22,9 na 1.000 rođenih s dijabetesom tipa 2, u poređenju sa 4,9 na 1.000 rođenih u općoj populaciji.

Žene s dijabetesom tipa 1 koje su rodile mrtvorođenče tokom trudnoće su imale viši nivo od prosječnog nivoa šećera u krvi tokom cijele trudnoće, dok su nivoi prije trudnoće bili važniji indikator mrtvorođenosti kod onih s tipom 2. Bebe s najvećom i najmanjom težinom rođenja bile su najviše izložene riziku, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Diabetologia.

"Većina žena s dijabetesom ima normalnu trudnoću i rodi zdravo dijete, međutim ovo istraživanje ukazuje na važnost kontrolisanja nivoa glukoze u krvi kako bi što je moguće više umanjili rizik od komplikacija", rekla je Emily Burns iz Udruženja za dijabetes u Velikoj Britaniji.