Neudobna obuća
0

Žene rizikuju zdravlje stopala zbog mode

Sarajevo-x.com
Skoro četiri od deset žena kupuje cipele i kad znaju da im one neće odgovarati, pokazala je anketa u kojoj je učestvovalo 2.000 ljudi.

Anketom je zabilježeno da bi 37 posto ispitanika - muškaraca i žena - nosilo neudobnu obuću, sve dok je ona u modi.

Iako je 80 posto žena priznalo da je imalo problema sa stopalima - sa žuljevima ili urastanjem nokta - svega je četiri od deset muškaraca i žena, koji su učestvovali u anketi, odgovorilo da su potražili medicinsku pomoć.

Lorraine Jones iz Društva ortopeda, koje je zaslužno za ovo istraživanje, kaže: "Mnogi od nas ne mogu odoljeti najnovijoj modi, ali vrlo je važno zapamtiti da kupovina cipela koje za naša stopala nisu odgovarajuće, nije dobro za zdravlje."

Najvažnije, ako vas stopala bole - to je znak da nešto nije uredu. Iako visoke potpetice znaju uzrokovati probleme, jedna od najgorih vrsta obuiće su papuče, jer noga klizi prema naprijed i tako gnječi nožne prste.

Jones kaže da mnogi nose pogrešan broj obuće, a da toga nisu ni svjesni.

Većina stanovnika Velike Britanje ima probleme sa stopalima u određenom periodu života. I dok su to uglavnom manji problemi, ima i onih koji su uzrok ogromne boli, piše BBC.

"Važno je nositi obuću prave veličine i imati obuću za svaku aktivnost. To ne znači da žene ne smiju nositi cipele s visokim potpeticama, ali znači da stopala nekad moramo odmoriti, ali i otići na preventivni liječnički pregled.