Zdravlje
0

Žene provedu deceniju na dijetama

Sarajevo-x.com
Istraživanje je pokazalo da žene, u prosjeku, provedu cijelih deset godina svog života na raznim dijetama. Tipična žena pridržava se dvije dijete svake godine, a svaka od njih traje prosječno pet sedmica.

Dakle, između 18 i 70 godina, u konačnici je to deset godina na dijetalnoj ishrani. Neke od njih su i ekstremnije te provedu i do 25 godina ustručavajući se od pojedinih vrsta hrane, piše Daily Mail.

Provedena anketa LIPObind kompanije obuhvatila je 4.000 žena, a rezultat je sljedeći: trećina njih počne s prvom dijetom već sa 16 godina, a neke i ranije.

39% žena je izjavilo kako su pokušale izgubiti suvišne kilograme jer im je bilo neugodno kako izgledaju. 32% njih se bojalo da će biti odgovorne ako njihova djeca budu debela.

Neke od žena nisu uspjevale izgubiti na težini, ali su se ipak odlučivale na dijetu.

"Ovo pokazuje koliko žene razmišljaju o svojoj kilaži i pod kolikim su pritiskom da bi ostale u formi," kaže doktor Glenn Wilson sa londonskog instituta.

Prema ovom istraživanju, 77% žena bi podržalo zabranu prikazivanja zgodnih razgolićenih slavnih žena na reklamama, jer one stvaraju pritisak normalnima.