{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žene koje rano ustaju imaju manji rizik od razvoja raka dojke

8.11.2018. u 07:01
13
6
Žene koje rano ustaju imaju manji rizik od razvoja raka dojke
13
Žene koje rano ustaju imaju manji rizik od razvoja raka dojke
Ilustracija: Shutterstock
Žene koje se bude u ranim jutarnjim satima imaju manji rizik od razvoja raka dojke, kažu istraživači iz Velike Britanije.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Tim s Univerzitetu u Bristolu došao je do zaključka kako je vrijeme buđenja itekako povezano s rizikom od nastanka i razvoja pojedinih oboljenja, ali ipak naglašavaju kako je ovu tezu potrebno detaljnije naučno razraditi. Posebno su istakli kako se ovo može odnositi na žene i rizik od nastanka raka dojke.

Naime, svaki čovjek ima svoj "tjelesni sat" koji regulira način rada tijela tokom 24 sata. Poznat je i kao cirkadijski ritam. On utječe na sve tjelesne funkcije krenuvši od vremena polaska na spavanje, preko raspoloženja, sve do rizika od srčanog udara.

Ljudi koji rano ustaju na vrhuncu su snage ranije tokom dana, ali se također ranije i umaraju i stoga ranije liježu u krevet. Međutim, ljudima koji ostaju budni dokasno teže je ustati ujutro, produktivni su u večernjim satima i više vole odspavati.

Istraživači su pregledali 341 isječak DNK žena kroz koji su pokušali doći do rezultata da li će spavati duže ili kraće tokom jutra. Dokazali su da su žene koje su genetski programirane da rano ustaju imale manju vjerovatnoću od razvoja raka dojke nego one koje su duže spavale.

Mana ove studije krije se u tome što su naučnici vodili računa samo o osmogodišnjoj slici ženskog života i nisu se bavili ženama različite životne dobi.

"Nalazi su potencijalno veoma važni jer je spavanje normalna biološka funkcija koja je vrlo često podložna promjenama", izjavila je dr. Rebecca Richmond, jedna od istraživačica s Univerziteta u Bristolu.

Starost i porodična historija su neki od glavnih faktora kada je riječ o riziku za nastanak raka dojke. Prema istraživanju organizacije Cancer Research UK, četvrtina slučajeva razvoja ovog malignog tumora može se spriječiti.

Iako je studija došla do određenih zaključaka, naučnici napominju da je još puno pitanja vezanih za ovu temu ostalo bez odgovora, piše BBC.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: