{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žene koje "dijele" svoje muževe s drugim ženama su zdravije

29.10.2015. u 21:21
498
176
Žene koje "dijele" svoje muževe s drugim ženama su zdravije
498
Žene koje "dijele" svoje muževe s drugim ženama su zdravije
Imati više žena je san nekih muškaraca, dok je noćna mora drugih. Naučnici su otkrili kako je imati više žena zdravo za cijelu porodicu.
Nova studija i "mnogoženstvu" (jer se poligamija koristi samo za brak sa više žena), pokazala je da su supruga i njihova djeca zdravija u tom odnosu.
Dok zemlje širom svijeta zabranjuju brak istovremeno s više od jednom osobom, istraživači sa Univerziteta Davis su istražili tu praksu u Tanzaniji. Poredili su kućanice koje žive u "mnogoženstvu" i monogamim brakovima i 56 sela na sjeveru zemlje. Otkriveno je da je "mnogoženstvo" rašireno u određenim etničkim grupama, naročito kod Maasaija.

Naime, kućanice koje žive u tzv. "mnogoženstvu" obično imaju bolji pristup hrani i imaju zdraviju djecu.

"Ako imate izbor da muškarac ima 180 krava, mnogo zemlje i druge žene, možda je bolje za vas da se udate za njega, nego za muškarca koji nema druge žene, ali ima tri krave i jedan dulum", rekla je vođa studije Monique Borgerhoff Mulder.

Naučnici tvrde da mnogoženstvo može biti u strateškom interesu žene kada ovisi od muškarca. Ova praksa viđena je i u mnogim drugim zemljama širom svijeta, većinom gdje je manjak hrane i gdje je zdravstveni sistem slab.

U studiji se navodi kako dobrobiti "mnogoženstva" ovisi od lokalnih faktora. U nekim slučajevima može biti devastirajuća za žene koje to smatraju prevarom i zabranjenim.

"Problem nije broj partnera. Žene trebaju osigurati autonomiju i imati pravo da odluče", kazao je prof. Borgerhoff Mulder.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: