Zdravlje
13

Žene koje češće vode ljubav imaju manji rizik da obole od raka grla i usta

Klix.ba
Žene koje češće upražnjavaju seks ili imaju više seksualnih partnera, imaju i manji rizik da dobiju rak grla ili usta, kazali su istraživači.

Rak je povezan s humanim papiloma virusom (HPV), koji je jedan od najčešćih virusa koji se prenosi seksualnim putem.

Istraživači su rekli da muškarci imaju dva puta više rizika da obole od ovih bolesti i da njihov rizik raste s brojem partnerica s kojim imaju oralni seks. Najrizičnija grupa su muškarci srednjih godina.

"Naša istraživanja su otkrila da što veći broj seksualnih partnera muškarac ima, to je veći rizik od obolijevanja, dok je kod žena obratno. Ako ima veći broj partnera s kojima ima seks, manji je rizik da će oboljeti", rela je Gypsyamber D'Souza, epidemiologinja s Univerziteta Johns Hopkins u Baltimoru.

Stručnjaci smatraju da je razlog taj da se žena inficira HPV-om prvo vaginalnim putem i razvije imunitet na njega, koji onemogućava da se inficira HPV-om oralno. Ali, muškarci ne razviju imunitet jer se najprije zaraze oralno.

Većina ljudi se izliječi od virusa nakon jednu ili dvije godine, no ukoliko do toga ne dođe, postoji velika šansa da se razvije rak grla i usta. Oralni seks također povećava rizik od raka glave ili vrata za 22 posto.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti urgira da se svi tinejdžeri vakcinišu protiv HPV-a prije nego postanu seksualno aktivni.