{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žene čašicom pića do uspješnog preživljavanja srčanog udara

F
31.10.2011. u 17:00
0
5
Žene čašicom pića do uspješnog preživljavanja srčanog udara
0
Žene čašicom pića do uspješnog preživljavanja srčanog udara
Žene koje su konzumirale alkohol u godini koja je prethodila srčanom udaru na kraju su duže živjele nego žene koje uopće nisu pile alkohol, pokazalo je američko istraživanje.
Tim je istraživanjem obrađeno više od 1.000 žena i otkriveno je bolje preživljavanje kod žena koje su pile između nekoliko pića mjesečno i više od 3 u sedmici, prenose mediji.

Istraživanjem je najmanje 10 godina praćeno više od 1.200 žena koje su hospitalizirane zbog srčanog udara.

Utvrđeno je da je nakon 10 godina umrlo 44 od 100 žena koje nikad nisu pile, 25 od svakih 100 koje su umjereno pile i 18 od svakih 100 koje su konzumirale impresivnije količine alkohola.

To znači da je rizik od smrti za one koje su pile alkohol bio 35 posto manji od onih koje nisu pile, zaključuju autori.

"Jedna od zanimljivih stvari je ta da nismo vidjeli razlike između različitih vrsta pića" kazao je Joshua Rosenbloom sa harvardskog medicinskog fakulteta koji je vodio istraživanje.

"Najnoviji dokazi sugeriraju da je alkohol sam po sebi koristan", kaže on i dodaje da ovo istraživanje nije pokazalo razlike između vina, piva i žestokih pića.

"Jedno piće dnevno doista je dobro, pod uvjetom da je osoba disciplinirana", komentirao je James O'Keefe, kardiolog iz Missourija koji nije bio uključen u istraživanje.

U ranijem istraživanju koje je vodio O'Keefe utvrđeno je da umjereno konzumiranje alkohola nakon srčanog udara bolje za zdravlje nego apstinencija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: