Zdravlje
3

Žena umrla nakon što su joj ljekari propisali ulje od jagorčevine za liječenje raka

Klix.ba
Samina Chaudhry i njeni sinovi
Samina Chaudhry i njeni sinovi
Mlada majka je umrla od raka nakon što su joj ljekari u bolnici rekli da izraslinu na grudima liječi uljem od jagorčevine. Tridesettrogodišnja Samina Chaudhry iz Northamptona je ljekare više puta upozoravala da joj ulje ne pomaže, ali su oni tek nakon dvije godine uradili biopsiju.

Rak je već tada bio toliko napredovao da se nije mogao tretirati ni na koji način. CT i MRI snimak je pokazao i više tumora na mozgu.

Njen suprug Mohammed sada odgaja njihova dva sina, trinaestogodišnjeg Zeeshana i jedanaestogodišnjeg Usmana.

Semina je ljekara posjetila prvi put 2006. godine, ali su joj rekli da ima kožni ekcem i savjetovali joj da koristi ulje jagorčevine. Iako je više puta intervenirala i odlazila na preglede, biopsija je urađena tek dvije godine poslije.

"Kada je konačno dijagnosticiran rak, već je bilo kasno. Počela je gubiti krv, To je bilo strašno, a moja supruga nije imala šanse", rekao je njen muž Mohammed.

Foto: Sunday Mirror
Foto: Sunday Mirror

Urađena je mastektomija, hemoterapije i radioterapije. Tokom svoje bolesti, ona je nastavila da radi svoj posao i da pomaže roditeljima i djeci. Odlučila je da umre kod kuće i dnevni boravak je pretvoren u improviziranu bolničku sobu. U roku od mjesec dana, Samina je preminula.

Nakon pravnih postupaka, odlučeno je da uprava bolnice porodici plati odštetu.