{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Želite čiste zube? Jedite salamu i puter

21.10.2017. u 09:50
27
44
Želite čiste zube? Jedite salamu i puter
27
Želite čiste zube? Jedite salamu i puter
Pažljivo četkanje i pranje zuba na način na koji su vas učili stomatolozi i roditelji kao djecu nisu dovoljni za sprečavanja pojave karijesa i oštećenja zubne cakline. Dobra i kvalitetna ishrana ključna je za zdravlje zuba.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Uključivanje krucijalnih vitamina u vašu ishranu donijet će dobro vašoj oralnoj higijeni. Sama pasta za zube nije dovoljna, tvrid stomatolog Steven Lin iz Australije. Zbog toga mnogi imaju problema sa zubima iako ih redovno i pravilno peru.

Prema riječima dr. Lina, vitamini A, K2, D i E su ključni za zdrave zube, ali većina ljudi ih ne unosi u dovoljnim količinama.

"Kada ne unosite dovoljno količine vitamina A vaše pljuvačne žlijezde ne rade svoj posao i mogu izazvati tačke na površini zuba. Vitamin D je ključan za jake zube jer podstiče razvoj odontoblastime zadužene za regeneraciju zubnih ćelija", rekao je dr. Lin.

Vitamin K2 raspoređuje kalcij pravilno u tijelu, a vitamin E je antioksidans koji drži pod kontrolom bakterije u ustima.

Vitamin A možete unijeti konzumacijom mliječnih proizvoda, jaja, mrkve i žutog ili tamnog povrća, vitamin K2 se nalazi u puteru, jajima, salami i laganim sirevima, vitamin E u brokuli, špinatu i orasima, dok vitamin D imamo u gljivama, punomasnim sirevima i nekim mliječnim proizvodima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: