Ako dnevno konzumirate najmanje tri šolje indijskog ili kineskog čaja rizik da pretrpite moždani udar je pet puta manji, smatraju naučnici s kalifornijskog državnog Univerziteta.
'Našim istraživanjem došli smo do saznanja da indijski i kineski čaj mogu smanjiti rizik od moždanog udara za nevjerovatnih 21 %. Ustvari, govoreći jednostavnim jezikom- što više čaja, to više šanse da nikad ne pretrpite moždani udar', izjavio je Dr. Lenore Ara, jedan od autora studije.
Istraživanje je pokazalo da crni i zeleni čaj sadrže iste antioksidanse kao i neke vrste voća, te crveno vino, a koji pouzdano štite krv i krvne sudove od oštećenja.
Naučnici su istakli da uobičajeni biljni čajevi nemaju moć da spriječe moždani udar, i da se ljekoviti antioksidansi nalaze u biljci čajevac latinskog naziva Camellia sinensis, a najvažniji od njih je aminokiselina teatin.
Zeleni čaj je zdraviji od crnog jer je obrađen samo parom da se ne bi uništili enzimi,a budući da nema procesa oksidacije i fermentacije, on zadržava svoju zelenu boju i gotovo sve druge dragocjene sastojke.
Suprotno tome, crni čaj je fermentiran, a proces oksidacije je toliko intenzivan da se boja pod utjecajem enzima promjenila u gotovo crnu. Kada se pripremi, zato djeluje tamno, a ponekad ima i crvenkastu boju.
Istraživanje je objavljeno na međunarodnoj konferenciji Američke asocijacije za borbu protiv moždanog udara u San Diegu.