Zdravlje
238

Zdravstvene koristi zagrljaja su višestruke, grlite se najmanje šest minuta na dan

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Zagrljaji su mnogo više od prijateljskog pozdrava, a prema istraživanjima zdravstvene koristi od njih su višestruke. Zagrljaji povećavaju imunitet, smanjuju broj srčanih oboljenja, stvaraju osjećaj povezanosti i povjerenja i poboljšavaju raspoloženje.

Prema studiji Univerziteta Carnegie Mellon zagrljaji mogu pojačati imunitet. Osobe koje se više grle imaju manje simptoma i znakova infekcije. Prema istoj studiji grljenje pomaže ljudima da ostanu mirni i prisebni u teškim situacijama, te predstavljaju dobar način da se zaštitite od učinaka stresa.

Također, grljenje može smanjiti broj otkucaja srca koje pomaže u smanjivanju krvnog pritiska i broja srčanih oboljenja.

Dokazano je i da zagrljaj može povećati samopoštovanje i stoga ne čudi zašto ljudi žude za dodirima.

Grljenje povećava hormon oksitocin koji dovodi do osjećaja povjerenja i povezanosti. Prema tome, zagrlite osobu kojoj želite otvoriti svoje srce.

Osim toga, grljenje smanjuje depresiju jer povećava proizvodnju serotonina koji je prirodni antidepresiv, poboljšava raspoloženje i podiže nivo samopouzdanja. Zagrljaji također povećavaju performanse na poslu i u školi.

Zagrljaji su veoma važni za naše fizičko i emocionalno preživljavanje. Kako biste poboljšali svoje zdravlje stručnjaci savjetuju da se grlite najmanje šest minuta na dan, po mogućnosti u trenucima kada ste opušteni.