Ne kockajte kada ste pospani
0

Zbog manjka sna ljudi donose pogrešne odluke

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Osobe koje pate od nedostatka sna su bez razloga pretjerano optimistične i zbog toga često donose pogrešne odluke, te su sklonije okrenuti se kocki i uložiti velike sume uvjereni da ih sreća prati.

Studija objavljena u žurnalu "Neuroscience" naučnim dokazima potkrijepila je ono što su menadžeri kockarnica dugo znali - treperava svjetla i zvukovi slot mašine ohrabruju kockare da nastave igru sve dok ne izgube sav novac.

U studiji je učestvovalo 29 volontera prosječne starosti 22 godine. Magnetnom rezonancom naučnici su analizirali mozgove osoba koje su provele neprospavanu i nemirnu noć, a zatim dobivene podatke uporedili s analizom mozgova osoba koje su mirno spavale i imale dovoljno sna.

Također, volonteri su radili i brojne zadatke, među kojima je bilo i donošenje odluka iz oblasti ekonomije.

Skeniranjem mozga volontera naučnici su uočili da je kod osoba koje nisu imale dovoljno sna pojačana aktivnost u dijelu mozga koji procesuira pozitivne ishode, a smanjena aktivnost u području u kojem se obrađuju negativni rezultati.

"Studija je dokazala da osobe kada pate od nedostatka sna postaju optimističnije. Sudionici su se ponašali kao da su pozitivni ishodi više vjerovatniji, a da su negativni mnogo manje vjerovatni ili da će nanijeti manju štetu", navodi se u izvještaju.

Glavni autor studije Vinod Venkatraman, sa Univerziteta Duke, istakao je da konzumiranje kafe, šetnja na svježem zraku i vježbe ne mogu dovoljno pomoći u borbi protiv umora i pospanosti, prenosi The Independent.