Dobro je znati
18

Zašto zimi pretjerano opada kosa i kako to spriječiti

I. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nije nikakva nepoznanica da kosa zimi puno više opada. Ovo doba u godini sa sobom nosi određene radosti, no kada je riječ o kosi zna biti vrlo štetno.

Izgubiti 50-100 vlasi kose dnevno sasvim je normalno, ali većinu zna zabrinuti kada taj broj postane izraženiji zimi.

Ove stvari utječu da kosa u ovo vrijeme više opada, a evo i kako to spriječiti.

Hladan zrak

Hladni zimski zrak pojačava opadanje i lomljenje kose. Tako je jer je on lišen vlage. Stoga, da biste ublažili opadanje potrebno je da kosu njegujete adekatni proizodima i maskama koje možete napraviti i sami. Najbolje za jaku i otpornu dlaku su maslinovo ili kokosovo ulje.

Kape

Kape, a naročito one vunene mogu biti uzrok pretjeranog opadanja kose. Kada nosite kapu cijeli dan, onemogućavate vašoj kosi da diše, a ona istovremeno skuplja i vlagu koja joj je potrebna kako ne bi bila isušena. Pokušajte naći nešto nježnije materijale ili miješanu vunu koja manje šteti kosi.

Pranje vrućom vodom

Mnogi od nas obožavaju provoditi vrijeme ispod vrelog tuša. No, kada je riječ o kosi, naročito zimi, to zna biti jako štetno. Pranje kose vrelom vodom, a potom izlazak na hladan zrak mogu je jako isušiti. Preporučuje se da perete kosu mlakom vodom, a na kraju - isperete što hladnijom. Kosi ćete tako dati zdravi sjaj i sačuvati je od pucanja.

Pretjerano korištenje pegle ili figara

Pretjerano korištenje aparata za uvijanje ili peglanje kose u zimskoj sezoni dodatno je oštećuje. U ovom periodu godine pokušajte "osloboditi" svoju kosu preparata koji joj ne čine dobro.

Redovno šišanje

Ignorisanje ispucalih vrhova česta je pojava kod svih ljubiteljica duge kose. Zima doprinosi tome da kosa izgleda beživotno, ali i da se brže mrsi, a raščešljavanjem samo ćete postići prekomjerno opadanje. Zimi pokušavajte da se češće šišate i održavate kosu zdravom.