Zdravlje
0

Zašto nam voda treba biti najdraže piće?

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Tokom toplih ljetnih dana, tekućina u tijelu se brzo gubi i neophodan je unos zamjeneske vode. Naše tijelo sadrži oko 65 posto vode i ono jednostavno ne može bez nje. Gubitak samo dva posto vode iz tijela može rezultirati simptomima dehidracije, kratkotrajnim gubitkom pamćenja i problemima sa koncentracijom.

Prirodni lijek

Cirkulacija krvi je na udaru ako nastupi dehidracija. Problem postaje gori jer dehidracija uzrokuje lošiju moždanu aktivnost i tijelo se počinje osjećati umornim. Voda održava probavni sistem u funkciji i organizam čisti od štetnih materija. Voda je i dobro sredstvo za postizanje sjajne kože. Pijenje vode djeluje kao pročistač, jer voda iz tijela čisti otrove i štetne materije.

Gubitak kilograma

Voda je važan katalizatora gubitka kilograma. Iako se takva činjenica uzima zdravo za gotovo, voda može biti magični napitak za trajno gubljenje kilograma. Voda umanjuje apetit i pomaže metabolizmu da ukloni nagomilano salo. Studije pokazuju da smanjeno unošenje vode rezultira povećanjem masnih naslaga.

Nakupljanje vode

Ispijanje dovoljnih količina vode je najbolji način za očuvanje tečnosti u organizmu. Kada tijelo dobija manje vode, onda se ponaša kao da je ugroženo i pokušava sačuvati svaku kap tečnosti. Voda se smješta u vanćelijskim prostorima. To rezultira nateknutim stopalima, nogama i rukama. Najbolji način da se ovo spriječi je unošenje dovoljnih količina vode u organizam.

Balans soli

Pijenje dovoljno vode tijelo pomaže da se riješi nepotrebnih količina soli.

Vodu je najbolje piti hladnu. Takva se voda lakše apsorbuje i ulazi u sistem od tople. Izbjegavajte zaleđenu vodu. Pijenje takve vode će možda brzo ugasiti vašu žeđ, ali će, ustvari organizmu biti potrebo više vode.

Povećajte unos vode

Pijte čašu vode sa svakim jelom i između obroka

Tokom pauze radije popijte vodu umjesto kafe ili čaja

Na društevnim događajima alkohol zamijenite vodom