Naučnici dokazali
0

Zašto je doručak najvažniji obrok

Sarajevo-x.com
Doručak se, već odavno, smatra najvažnijim obrokom u danu, a naročito za one koji žele skinuti višak kilograma. Naučnici su, sada, konačno ovu tvrdnju potkrijepili i dokazima, te zaključili da je bolje što obilnije doručkovati.

Istraživanje naučnika iz Carcasa (Venecuela) je pokazalo da žene koje polovinu preporučene dnevne količine kalorija unesu u organizam odmah ujutro gube više kilograma, gledano dugoročno, u odnosu na žene koje svaki dan započinju siromašnim doručkom. Također je dokazano da prva grupa žena mnogo teže vraća izgubljene kilograme.

Uvijek se vjerovalo da konzumiranje obroka bogatog proteinima i ugljikohidratima pomaže smiriti žudnju za slatkišima i nezdravim, vještačkim proizvodima, kao i ubrzati metaboliza, a venecuelanski istraživači su odlučili to i dokazati. Proučavali su utjecaj jutarnjih rituala na tjelesnu težinu gotovo 100 pretilih mladih žena.

Sve žene su imale niskokaloričnu i ugljikohidratima siromašnu ishranu. Polovina njih je svakodnevno uživala u obilnom doručku, a riječ je o jednom obroku bogatom proteinima i ugljikohidratima, koji im je osigurao gotovo polovinu dnevne doze od 1.240 kalorija.

Na pola puta osmomjesečne studije, žene koje su "slabije" doručkovale u prosjeku su izgubile 2,5 kg više od grupe koja je imala obilniji doručak. Ali, zanimljivo je da njihovo vodstvo nije drugo trajalo. Naime, nakon osam mjeseci, prva grupa žena je "vratila" prosječno 8 kg, a žene koje su ujutro obilnije jele nastavile su gubiti kilograme, i to dodatnih 7,5 kg.

Po završetku istraživanja obilan doručak je ispitanicima omogućio gubitak više od 21 posto njihove tjelesne težine, te su rijetko osjećale glad, naročito pred ručak, a nisu ni žudjele previše za ugljikohidratima. S druge strane primijećen je i gubitak tjelesne težine od jedva 4,5 posto kod žena koje nisu dobro doručkovale, objavio je britanski Mail.

U svakom slučaju naučnici se slažu da preskakanjem obroka izgladnjujemo organizam i tjeramo ga da, ono što pojedemo za ručak i večeru, u većim količinama skladišti kao salo. Unošenje polovine preporučene dnevne doze kalorija tokom doručka pruža organizmu dovoljno vremena da što bolje i lakše probavi hranu.