Zdravlje
0

Zašto i kako stvoriti naviku pijenja vode

Sarajevo-x.com
Svi znamo da je voda dobra za nas, ali razlozi nisu uvijek najjasniji. Čak i u slučaju kada znamo prave razloge, navika pijenja vode umre nakon dan-dva. Ima nas mnogo koji pijemo kafe, sokove, mlijeko, a zna nam se desiti da ne popijemo čašu vode cijeli dan.

Postoje važni razlozi zbog kojih bismo trebali piti vodu te, iako vam se ponekad čini tako, stvaranje navike nije teško. Problem je što će nas većina radije popiti bilo koji drugi napitak, a ne piti vodu. Evo razloga zašto je dobro piti vodu.

Gubitak kilograma Voda je jedan od najboljih oružja u borbi protiv viška kilograma. Pijenjem vode izbacujete napitke sa visokom energetskom vrijednošću kao što su gazirana pića, voćni sokovi i alkohol. Voda smanjuje osjećaj gladi. Ponekada kada mislimo da smo gladni, zapravo smo žedni.

Zdravo srce Pijenjem vode smanjujete rizik od srčanog udara. Prema jednoj šestogodišnjoj studiji, kod osoba koje su pile pet čaša vode dnevno šanse za infarkt smanjile su se za 41% u odnosu na one koji su pili manje od dvije čaše.

Energija Dehidracija izaziva umor. Čak i blaga dehidracija može dovesti do grčeva, slabosti u mišićima i vrtoglavicu. Kada osjetite žeđ, znajte već ste dehidrirali.

Lijek za glavobolju

Jedan od simptoma dehidracije je i glavobolja. Zapravo, češće nego što biste ikada pomislili, dehidracija je uzrok vaše glavobolje. Naravno, postoji mnogo razloga za glavobolju, ali dehidracija je jedan od najčešćih.

Zdravija kože Pijenje vode može očistit vašu kožu. Postoje ljudi koji tvrde da im je od pijenja vode koža dobila zdravi sjaj. To se neće desiti preko noći, ali pijenje normalne količine vode može imati dolične učinke na koži.

Probavni problemi Naš digestivni trakt treba veću količinu vode da bi radio kako bi probavljao hranu nesmetano. Voda zajedno sa vlaknima može izliječiti zatvor kojem je obično uzrok dehidracija.

Pročišćavanje Naše tijelo koristi vodu kako bi se njome očistio od toksina.

Rizik od obolijevanja raka. Pijenjem dovoljne količine vode, smanjuje se rizik obolijevanja od raka debelog crijeva za 45% i raka mokraćnog mjehura za 50%.

Sada kada znate zašto je dobro piti vodu, treba stvoriti naviku. Vjerujemo da vas je većina već pokušala piti vodu redovno. Zato evo nekoliko savjeta kako stvoriti naviku pijenja vode?

Koliko vode piti? To je diskutabilno pitanje. Prevladava stav da treba piti osam čaša vode dnevno. To nije ispravno iz više razloga. U tih osam čaša ubraja se i sva voda koju unesete kroz hranu i ostala pića. Pijenje vode je individualna stvar. Ni sa njom ne treba pretjerivati. Za početak, popijte čašu vode kada se probudite, uz svaki obrok po jednu, između obroka po jednu čašu i tokom vježbanja. Piti vodu samo kada ste žedni nije ispravno.

Nosite bočicu vode uvijek sa sobom. Na radnom stolu uvijek držite čašu vode. Pijte pomalo i čim je ispraznite, odmah je napunite.

Na sastancima i zabavama umjesto sokova i alkohola, pokušajte piti mineralnu vodu.