Već paracetamol
104

WHO: Oboljelima od koronavirusa ne preporučuje se uzimanje ibuprofena

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje sve one koji sumnjaju da imaju koronavirus da ne uzimaju ibuprofen bez prethodnog savjetovanja s ljekarom.

Prema riječima glasnogovornika WHO-a Christiana Lindmeiera, još uvijek nema novih studija koje bi dokazale vezu između uzimanja ibuprofena i povećanja boja smrtnosti, te da stručnjaci to još uvijek provjeravaju.

"U slučaju sumnji, savjetujemo da uzimaju paracetamol umjesto ibuprofena", rekao je Lindmeier u Ženevi. Naglasio je da se to odnosi isključivo na uzimanje lijekova bez savjetovanja s ljekarom.

Naime i Francusko ministarstvo zdravlja navelo je da popularni lijekovi za bolove, poput ibuprofena, mogli pogoršati stanje koronavirusa.

Ministar zdravlja Olivier Veran, koji je radio i kao neurolog, tvitnuo je u subotu da bi "uzimanje protuupalnih lijekova (ibuprofen, kortizon ...) mogao biti otežavajući faktor infekcije. Ako imate temperaturu, uzmite paracetamol. Ako već ste na protuupalnim lijekovima pitajte svog ljekara za savjet", napisao je.

Slično tome, šef francuskog Instituta za javno zdravstvo Jerome Salomon preporučio je da se uzimaju nesteroidni antireumatski lijekovi, uključujući acetilsalicilnu kiselinu i diklofenak.

Tvrdnje francuskog ministra zdravlja kritizirali su mnogi stručnjaci kazavši kako trenutno nema dokaza koji mogu povezati ibuprofen s štetnim učincima koronavirusa.

Uprkos tome Veranova je preporuka došla istog dana kada je francuska vlada izvijestila da su "ozbiljni štetni učinci" povezani s upotrebom nesteroidnih protuupalnih lijekova.

"Ponavljamo da za liječenje temperature i boli povezane s koronavirusom ili bilo kojom drugom respiratornom bolešću koristite paracetamol", piše u novim smjernicama Ministarstva zdravstva Francuske.

Budući da se Veranov tvit jako brzo širio, posebno u Francuskoj, pokrenuto je pitanje kako zaista ibuprofen djeluje na liječenje virusa.

"Duboko sam zabrinut zbog ove smjele izjave. Ne postoje naučni dokazi da je ibuprofen štetan za oboljele od koronavirusa", napisao je na Twitteru Muge Cevik, istraživač sa Odjela za infekciju Univerziteta St. Andrews.

Reckitt Benckiser, proizvođač ibuprofena Nurofen, obavijestio je javnost da nema dokaza da ibuprofen ima štetno djelovanje na pacijente s virusom korona.

"Većina evropskih zdravstvenih tijela i dalje preporučuje pravilnu upotrebu ibuprofena i paracetamola kao dio simptomatskog liječenja koronavirusa. Sigurnost potrošača nam je na prvom mjestu", napisao je Reckitt Benckiser.