Zdravlje
0

Vreli čaj može da izazove rak grla

SRNA
Konzumiranje vrelog čaja može da izazove rak grla, objavili su danas iranski istraživači i preporučili da se vruća pića ohlade prije uzimanja.

Prethodne studije dovele su duhan i alkohol u vezu sa rakom grla, a sada se u istraživanju čiji su rezultati objavljeni u "Britanskom medicinskom žurnalu" sugeriše da vrela pića mogu takođe da povećaju šanse za razvoj tumora.

Konzumiranje čaja čija je temperatura veća od 70 stepeni Celzijusa povećava rizik od raka grla za osam puta u poređenju sa konzumiranjem čaja temperature ispod 65 stepeni.

Osobe koje piju čaj redovno manje od dva minuta nakon što ga naspu u šolju pet puta povećavaju rizik da obole od raka u poređenju sa osobama koje čekaju četiri ili više minuta, navode istraživači.

Britanske studije sugerišu da čaj treba da se konzumira kada mu je tempertura od 56 do 60 stepeni Celzijusa.

Nije poznato na koji način vreli čaj izaziva rak, a jedna od pretpostavki jeste da uzastopno termalno povređivanje obloge grla podstiče razvoj tumora.

Od 	raka grla svake godine u svijetu umre više od pola miliona ljudi, a najveći broj u Aziji, Africi i Južnoj Americi.