Istraživanje
12

Vježbanje može umanjiti želju za cigaretama

Klix.ba
Prema rezultatima jednog istraživanja urađenog u Velikoj Britaniji, pušači koji pokušavaju umanjiti ili prekinuti pušenje, trebali bi otići na lagani džoging naredni put kada požele zapaliti cigaretu.

XIstraživači su kombinovali 19 ranije rađenih kliničkih studija, a prema dobijenim rezultatima su zaključili da fizičke vježbe pomažu ljudima koji žele prestati pušiti tako što umanjuju potrebu za nikotinom, prenosi Reuters.

"Zaista se čini da fizičke vježbe imaju bar privremeni učinak i kao takve se i preporučuju", rekao je Adrian Taylor, profesor na Univerzitetu u Exeteru, koji je bio vođa istraživanja.

Tokom istraživanja, pušačima je rečeno da, kada požele zapaliti cigaretu, započnu neku fizičku aktivnost, najčešće ubrzano hodanje ili vožnju biciklom, ili da sjede i gledaju televiziju.

Oni koji su obavili neke fizičke vježbe su nakon toga rekli da imaju mnogo manju želju da zapale cigaretu.

Naučnici ne znaju zbog čega su dobijeni takvi rezultati. Vježbanje možda služi samo da bi odvratilo pažnju od pušenja, a možda i popravlja raspoloženje pa onda ljudi ne moraju zapaliti cigaretu kako bi se osjećali bolje.