Vitamin E oslabljuje kosti i "pomaže" osteoporozi

S
Sarajevo-x.com
5.3.2012. u 08:16
0
3
Vitamin E oslabljuje kosti i "pomaže" osteoporozi
0
Vitamin E oslabljuje kosti i "pomaže" osteoporozi
Japanski naučnici su objavili da su pronašli vezu između konzumiranja vitamina E i degenerativne bolesti kostiju - osteoporoze. Nova studija će baciti sjenu na uzimanje suplemenata u ishrani kako bismo nadomjestili nedostatak nekog vitamina.
Nakon proučavanja ponašanja miševa pri uzimanju suplemenata zaključeno je da je dodavanje vitamina E utjecalo na stanjenje kostiju miševa, štu ih je učinilo podložnijim oboljenjima kostiju.

Osam sedmica nakon ishrane koja je uključivala dodatak vitamina E, miševi su dobili osteoporozu, objavljeno je u žurnalu Medicina prirode.

Vođa istraživačkog tima, Shu Takeda, je rekao da vitamin E stimuliše ćelije koje oslabljuju kosti i polako ih u potpunosti uništavaju, prenosi agencija AFP.

Osteoporoza je bolest kostiju koja nastaje istanjivanjem kostiju, a zatim utječe i na gustinu kostiju. Često pogađa starije ljude i to uglavnom žene, koje su, kada jednom obole od osteoporoze, podložnije lomovima kostiju.

Vitamin E se uglavnom nalazi u ulju i nekom koštunjavom voću, poznat je kao prirodan antioksidant i vjeruje se da usporava starenje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: