{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vitamin E doveden u vezu sa rakom pluća

S
1.3.2008. u 08:00
0
0
Vitamin E doveden u vezu sa rakom pluća
0
Vitamin E doveden u vezu sa rakom pluća
Uzimanje visokih doza vitamina E kao dodatka ishrani može povećati rizik od obolijevanja od raka pluća, zaključak je nove američke studije.
Američko istraživanje, u kojem je sudjelovalo 77.000 osoba, pokazalo je da svakodnevno unošenje 400 miligrama vitamina E dugoročno povećava rizik od obolijevanja od raka pluća za 28%, naročito kod pušača, saopćeno je u petak.

Grupa američkih istraživača, sa Washington Univerziteta u Seattleu, je četiri godine proučavala 77.000 osoba, starosne dobi od 50 do 76 godina, i pratila njihovu prosječnu dnevnu konzumaciju vitamina C, folične kiseline i dodataka ishrani bogatih vitaminom E. Do kraja ovog perioda, čak 521 osoba je oboljela od raka pluća.

Pušenje, historija bolesti članova porodice i starosna dob su faktori koji su očekivano i povezani sa rizikom od raka pluća. I dok vitamin C i folična kiselina nisu imali nikakav efekat na rizik od raka pluća, redovno uzimanje vitamina E ipak jeste, naročito kod pušača, saznao je BBC.

Nedavno su objavljena i upozorenja o sličnim rizicima pretjerane upotrebe beta-karotina, te mnogi stručnjaci savjetuju da se vitaminima opskrbljujemo samo redovnim jelom voća i povrća.

"Zdrava i uravnotežena ishrana podrazumijeva da osobe u organizam unose širok spektar korisnih hranljivih sredstava i minerala, koji bi mogli pomoći u reduciranju rizika od raka", kazao je doktor Tim Byers sa Univerziteta u Koloradu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: