{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vitamin D smanjuje rizik od dijabetesa

S
14.3.2008. u 08:44
0
0
Vitamin D smanjuje rizik od dijabetesa
0
Vitamin D smanjuje rizik od dijabetesa
Redovno davanje vitamina D kao dodatak prehrani mlađoj djeci može smanjiti rizik za razvoj dijabetesa tipa 1, bolesti koja se javlja u mladalačkoj dobi, rezultat je nove britanske studije.
Tim naučnika iz St Mary's Hospital for Women and Children u Manchesteru proučavao je podatke iz pet različitih studija o efektima konzumiranja vitamina D kao dodatka prehrani. Oni su zaključili da su djeca koja su redovno u organizam unosila vitamin D imala 30% manje šansi za razvoj dijabetesa, za razliku od djece koja nisu koristila vitamin D kao dodatak prehrani.

Ne samo da je uzimanje vitamin D kao dodatak prehrani smanjilo rizik od dijabetesa, već su efekti zavisili i od doze, tj. veće i redovnije doze vitamina D značajno su smanjile rizik od ove bolesti. Naime, stručnjaci vjeruju da vitamin D održava imunološki sistem zdravim i može zaštiti stanice od oštećenja koja uzrokuju hemikalije koje kontrolišu upale.

Prethodne studije su također otkrile da je dijabetes tipa 1 mnogo češća pojava u zemljama gdje je niža izloženost sunčevoj svjetlosti, koja omogućava tijelu da proizvodi vitamin D. Tako npr. dijete u Finskoj ima 400 puta veće šanse za obolijevanje od dijabetesa, za razliku od djeteta u sunčanoj Venecueli.

Kod dijabetesa tipa 1 postupno propadaju beta stanice gušterače koje proizvode inzulin sve do apsolutnog nedostatka inzulina. Ova bolest je veoma raširena u svijetu, a otprilike dva miliona stanovnika Evrope i Sjeverne Amerike pati od dijabetesa tipa 1.

Također je procijenjeno da će broj oboljelih rasti za 40% do 2010., prenio je BBC.

Britanski stručnjaci preporučuju redovno davanje vitamina D kao dodatak prehrani u prvih pet godina života djeteta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: