Budite oprezni
30

Visoke doze pojedinih dodataka prehrani mogu oštetiti bubrege

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Dodatke prehrani mnogi koriste kako bi nadomjestili nedostatke u svojoj ishrani te prevenirali zdravstvene poteškoće. Međutim, niz dodataka sa sobom nosi i rizike.

Pojedini dodaci naročito su opasni ako se konzumiraju u velikim količinama. To uključuje nekoliko onih koji bi mogli utjecati na zdravlje naših bubrega.

Na primjer, u ovu grupu se ubrajaju velike količine vitamina C, kao i proteinski dodaci.

Visoke doze vitamina C

Vitamin C posjeduje svojstava koja jačaju imunitet, ali ključno je biti oprezan s dozom. Dok je vitamin C vitalan za zdravlje, prekomjerne količine, dakle više od 2000 miligrama na dan, mogu dovesti do stvaranja bubrežnih kamenaca.

Bubrežni kamenci mogu začepiti urinarne putove, što dovodi do infekcija i oštećenja bubrega, stoga je važno pridržavati se preporučenih doza.

Proteinski dodaci

Proteinski dodaci popularni naročito kod pojedinca koji žele izgraditi mišiće ili poboljšati sportsku izvedbu. Međutim, pretjerani unos proteina može imati negativne učinke na zdravlje naših bubrega.

Visoke razine unosa proteina mogu pogoršati oštećenje bubrega kod osoba s postojećim problemima s bubrezima. Bubrezi igraju ključnu ulogu u filtriranju otpadnih proizvoda iz metabolizma proteina, a prekomjerni unos proteina može opteretiti ovaj proces filtriranja. Potencijalno, to može dovesti do oštećenja bubrega tokom vremena.