{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Više od 10 čaša vina sedmično skraćuje životni vijek dvije godine

Klix.ba
15.4.2018. u 22:15
200
17
Više od 10 čaša vina sedmično skraćuje životni vijek dvije godine
200
Više od 10 čaša vina sedmično skraćuje životni vijek dvije godine
Foto: Pixabay.com
Jedno od najvećih istraživanja o štetnosti alkohola utvrdilo je da konzumiranje vina ili piva, više od jedne čaše dnevno, skraćuje ljudski vijek i donosi ozbiljne zdravstvene rizike, piše The Independent.
Preporučena granica u Velikoj Britaniji je do pet čaša vina ili piva sedmično, a svako ko pije više od te granice, navodi se u objavljenoj studiji, rizikuje da oboli od težih bolesti i skrati svoj životni vijek.

Konzumiranje više od deset čaša tog pića sedmično smanjuje očekivani životni vijek za dvije godine, a oni koji popiju 17 ili više čaša sedmično smanjuju svoj životni vijek za pet godina.

Istraživanje je obuhvatilo 600 hiljada pijanaca u 19 zemalja, a nakon što je objavljeno autori su pozvali na globalno smanjenje preporučenih granica alkohola navodeći da konzumiranje alkohola u "sigurnim ograničenjima" predstavlja rizik.

Istraživanje je objavljeno u medicinskom časopisu The Lancet, uz dokaze da su ljudi, koji su pili umjerenu količinu, imaju 20 posto niži stepen sigurnosti od srčanih napada.

Dr. Angela Wood sa Cambridge univerziteta kazala je da konzumiranje alkohola, ipak, mora biti uravnoteženo sa drugim navikama da bi se spriječila oboljenja od smrtonosnih kardiovaskularnih bolesti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: