Zdravlje
97

Viralna fotografija limunova pomaže ženama da otkriju rane simptome raka dojke

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Pink vrpce, ilustracije ruku na prsima, trke i šetnje za podizanje svijesti o raku dojke - sve to, u većini slučajeva, nema nikakve veze s tim kako rak dojke izgleda niti je od velike pomoći ženama u borbi da se zaustavi ta bolest, tvrdi Erin Smith Chieze koja je preživjela rak dojke, a čija je priča i fotografija koju je podijelila na Facebooku postala viralna.

Erin Smith Chieze je na Facebooku izrazila svoju ljutnju i frustraciju zbog nedostatka znanja o raku dojke među ženama kojima se umjesto znanja nameću određene "igre" o podizanju svijesti u borbi protiv raka dojke.

"Posljednjih dana dobila sam dosta privatnih poruka o 'igri' u kojoj vi na svoj zid postavite srce, a onda potajno trebate navesti da je cilj toga podizanje svijesti o raku dojke. Ovo je moj odgovor na sve te poruke: Trebaju nam prave informacije i podaci, a ne slatka srca. Ako ne vidite fotografiju koja vam daje ključne informacije o tome šta je i kako izgleda rak dojke, ne znate kako rak dojke izgleda i šta treba tražiti. Učinite nam uslugu i prestanite igrati igrice s mojim životom, počnite zaista pomagati ljudima istraživanjem o liječnju raka dojke i stvarnim podizanjem svijesti", napisala je Erin.

Smatra da sve dok neko ne postavi fotografiju na kojoj se vidi kako rak dojke zaista izgleda ne možete prepoznati problematične promjene na vašoj dojci. Kaže da je nekada vidjela sliku kako se rak dojke može manifestirati i da joj je to pet godina poslije pomoglo da shvati da ima rak dojke.

"Znam šta je rak dojke. Znam sve o vlastitom ispipavanju, ali fotografija kako rak izgleda je u mom slučaju bila ključ saznanja da imam rak dojke", rekla je Erin koja nije imala standardne kvržice, jer u njenom slučaju tumor nije bio opipljiv.

U nemogućnosti da pronađe fotografiju koja je bila ključna u njenom slučaju Erin je postavila fotografiju limunova koja pokazuje kako rak dojke može doći u različitim oblicima i abnormalnostima - od izvučenih bradavica, rasta vena i erozije kože.

"Ova ilustracija s limunovima je slična fotografiji koju sam ja na početku vidjela. Dakle, ako zaista želite pomoći ženama dijelite fotografije poput ove", napisala je Erin.

Ljekari pacijentima kažu da općenito trebaju biti više svjesni izgleda svojih grudi i pratiti sve promjene na njima, kao i upražnjavati samokontrolu.

Međutim, Therese B. Bevers, direktorica Centra za prevenciju raka u Houstonu, kaže da su istraživanja pokazala da nema značajnijih prednosti kada je riječ o mjesečnim samokontrolama.

"Mi ne želimo ograničiti žene na ovu specifičnu tehniku, ali samokontrola je veoma bitna za podizanje cjelokupne svijesti", rekla je Bevers.

Jednoj od osam žena u svijetu bude dijagnosticiran rak dojke, što je veliki razlog da žene upoznaju svoje tijelo.