Zdravlje
0

Vino i pivo uništavaju apetit

Sarajevo-x.com
Svima je jasno da alkohol ima štetan efekat na organizam. Međutim, otkriveno je da osim toga ima i nezdrav utjecaj na apetit.

"Konzumiranje alkohola u svakom slučaju šteti tijelu, a ako se pije duže vrijeme može imati ozbiljne posljedice na većinu organa", kaže doktorica Anna Kokavec sa Univerziteta La Trobe u Australiji.

Kokavecova je sa kolegom profesorom Simonom Croweom istražila na koji to način alkohol konkretno djeluje na tijelo, fokusirajući se na veze između konzumacije ovakvih napitaka i apetita.

Alkoholičari često bivaju podvrgnuti liječenju u veoma neuhranjenom stanju. Upravo takvo stanje može dovesti do sindroma Wernicke-Korsakoff, oboljenja koje može dovesti do amnezije i halucinacija, objasnila je doktorica Kokavec.

Pothranjenost je odlika loših prehrambenih navika alkoholičara, ali za to postoji i drugi razlog.

"Utvrdili smo da se određeni biohemijski procesi povezani sa regulacijom apetita promijene kad osoba pije alkohol", ističe Kokavec. "Istraživanje nam je ponudilo dovoljno dokaza da se upitamo da li je loša prehrana i takvo ponašanje alkoholičara individualna krivica ili je posljedica toga što alkohol smanjuje apetit."