Zdravlje
0

Veza između botoksa i smrtnih slučajeva

Sarajevo-x.com
Popularni proizvod protiv bora Botoks i njegov konkurent povezani su sa opasnim simptomima botulizma kod nekih korisnica. Slučajevi su bili tako teški da je nekoliko djece umrlo nakon što su im lijekovi protiv grčenja mišića, piše Associated Press.

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) izdala je upozorenje o botoksu, verziji protiv bora zvanoj Botox Cosmetics, te njegovom konkurentu Myoblocu, produktima koji koriste botulinski toksin da bi blokirali nervne impulse u cilju opuštanja.

U rijetkim slučajevima, toksin se može proširiti izvan ciljanog mjesta u druge dijelove tijela, paralizirajući ili opuštajući mišiće zaduženje za disanje ili gutanje, sa mogućim fatalnim posljedicama.

Botoks se najčešće koristi u tretmanima smanjenja bora tako što paralizira mišiće lica, ali postoji široka primjena botulinskog toksina u slučajevima liječenja grčenja mišića poput jakog grčenja vratnih mišića.

FDA je izjavila da smrti koje istražuje do sada uključuju smrtne slučajeve djece, većinom oboljele od cerebralne paralize sa grčevima u nogama. Iako FDA nikada nije zvanično odobrila upotrebe ovih produkata, neke zemlje jesu.

FDA također istražuje slučajeve osoba svih dobnih skupina kod kojih su produkti poput botoksa izazvali komplikacije za vrijeme tretiranja raznih uzroka, uključujući hospitalizaciju žene kojoj je ubrizgan Botoks protiv bora na čelu.