Zdravlje
4

"Veseli zubići": Dm doprinosi pozitivnim navikama u oralnoj higijeni djece

Klix.ba
Briga o oralnom zdravlju u Bosni i Hercegovini daleko je ispod one na svjetskom nivou, dok smo u Evropi jedna od zemalja sa najnižim stepenom brige o oralnoj higijeni. Zbog toga je potrebno poslati poruku o važnosti adekvatne dentalne njege i zdravlja usne šupljine.

Čak 95% stanovništva BiH do 35. godine života ima problema sa zubnim karijesom, za koji stručnjaci kažu da je najčešće oboljenje zuba. Zbog toga je potrebno poslati poruku o važnosti adekvatne dentalne njege i zdravlja usne šupljine

S tim u vezi, dm od 6.5. do 6.6.2015. godine sprovodi društveno odgovornu kampanju "Veseli zubići" koju svi zainteresovani mogu podržati kupovinom proizvoda dentalne higijene u vrijednosti od 10 KM ili više.

Na ovaj način dm kupci daju svoj doprinos donaciji pasti i četkica za zube mališanima u školama, brojnim udruženjima i ustanovama za djecu bez roditeljskog staranja širom BiH.

U znak zahvalnosti za doprinos kampanji kupci će na poklon dobiti dječijom maštom uljepšan dm ceker. Crteži na cekerima su djelo spretnih ruku mališana osnovnih škola u BiH. Tako dm kupci imaju priliku birati između deset jedinstvenih likovnih radova pristiglih iz pobjedničkih škola u nagradnom konkursu koji je dm organizovao putem svoje Facebook stranice tokom februara.

"Zabrinjavajući statistički podaci o zdravlju zuba stanovništva Bosne i Hercegovine pokazuju, da je tema zdravlja usne šupljine izuzetno aktuelna za roditelje i djecu. dm nastoji kroz kampanju staviti naglasak na važnost preventivne njege zuba i djecu uz podršku roditelja poticati da brinu o svojim zubima već od malih nogu", izjavila je povodom početka kampanje Admira Isaković, članica Uprave dm-a, te dodala: "Kao i 2010. godine, kada smo realizirali kampanju 'Za zdrav i lijep osmjeh', i ovaj put smo za najmlađe pripremili predstavu kojom ćemo im, na jednostavan i razumljiv način, ukazati na važnost njege usne šupljine. Raduje me činjenica da smo od nadležnih ministarstava dobili zeleno svjetlo za održavanje predstava u odgojno obrazovnim ustanovama".

Za zdrav i blistav osmijeh potrebna je kontinuirana i kvalitetna njega, redovni stomatološki pregledi i pravilna ishrana. Stoga dm poziva sve sugrađane da se uključe u kampanju Veseli zubići jer "od malih nogu treba znati kako zube sačuvati".