Britanske statistike
0

Veliki broj alkoholičara čeka na novu jetru

Sarajevo-x.com
Statistike pokazuju da jedna od četiri transplantacije jetre u Velikoj Britaniji bude izvršena na osobi koja ima smrtonosna oštećenja jetre od pretjeranog konzumiranja alkoholnih pića, tvrde odgovorni iz Britanske medicinske asocijacije.

U posljednjih deset godina broj transplantacija jetre kod alkoholičara porastao je za nevjerovatnih 60 posto, dok je lista pacijenata koji čekaju na transplantaciju sve veća, pa je tako samo u Velikoj Britaniji od marta prošla godine tranplantaciju jetre imao čak 151 alkoholičar, od 623 pacijenta koliko je ih dobilo novu jetru u britanskim bolnicama.

'Hirurzi imaju pravo da odbiju izvršiti transplantaciju jetre ukoliko pacijent - alkoholičar ne pristane da će se odreći konzumiranja alkohola. Mora postojati ozbiljan dokaz o prestanku alkoholiziranja, inače ljekar ima i etičko i profesionalno pravo da odbije operaciju', rekao je Dr. Tony Calland, direktor Britanske medicinske asocijacije.

Broj oboljelih od ciroze jetre se u posljednjih deset godina u Evropi utrostručio, a najveći rast zabilježen je kod žena i muškaraca ispod 45 godina života.

Ankete građana su pokazale da se 94 posto ispitanika slaže s tim da se transplatacije jetre ne bi trebale vršiti na alkoholičarima koji odbiju liječenje i odvikavanje od alkohola.

Stručnjaci dodaju da je broj oboljelih i umrlih od bolesti izazvanih alkoholom 'potpuno neprihvatljiv', dok različita istraživanja pokazuju da ljudi piju sve više, te da u nedostatku novca, piju iste količine pića, samo što onda traže najjeftiniju varijantu istoga.

No, ipak ljekari i udruženja za zaštitu zdravlja smatraju da bi ekstremno povećanje cijena alkoholnih pića moglo smanjiti njihovu konzumaciju.