Do 2012.godine
0

Velika Britanija će biti 'prijestolnica gojaznih'

Sarajevo-x.com
Jedan od tri odrasla stanovnika Velike Britanije će do 2012. godine biti gojazan, pokazuju nova istraživanja o sve većem problemu gojaznosti na Otoku.

Pored ovih poraznih rezultata, stručnjaci su istakli i propali pokušaj britanske vlade da reducira broj gojaznih u zemlji jer u Velikoj Britaniji svake godine umre čak 9000 ljudi od posljedica prekomjerne tjelesne težine.

U istraživanju je praćen broj gojaznih u periodu od 1993. godine do 2004. godine, te se došlo do zaključka da će do 2012. ta cifra iznositi oko 13 miliona ljudi.

Velika Britanija se nalazi na drugom mjestu po broju gojaznih u svijetu, odmah iza SAD-a, a ako nastavi ovim tempom, 2012. će prestići SAD i tako postati svjetska 'prijestolnica gojaznih', piše Daily Express.

Gojaznost može skratiti životni vijek i do 9 godina i uzrokovati niz ozbiljnih bolesti kao što su problemi sa srcem, tumori bubrega, crijeva i želuca, upozoravaju stručnjaci.

Problem gojaznosti u Velikoj Britaniji je dosegao rizične granice, a zdravstvene službe već razmatraju o besplatnim operacijama smanjenja želuca i lijekovima za mršavljenje.