{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vegeterijanci imaju 32 posto manji rizik od srčanih oboljenja

31.1.2013. u 08:35
4
1
Vegeterijanci imaju 32 posto manji rizik od srčanih oboljenja
4
Vegeterijanci imaju 32 posto manji rizik od srčanih oboljenja
Istraživanje urađeno u Velikoj Britaniji je pokazalo da prestanak konzumiranja mesa može imati veliki utjecaj na zdravlje srca. Istraživanje urađeno na 44.500 osoba je pokazalo da vegeterijanci imaju 32 posto manji rizik od srčanih oboljenja.
Razlike u holesterolu, krvnom pritisku i tjelesnoj težini su velike i utječu na poboljšanje zdravlja vegeterijanaca, prenosi BBC.

Srčana oboljenja odnose veliki broj života u zapadnim zemljama svake godine. Dotok krvi u srce se blokira naslagama masnoća u arterijama. Potpuna blokada arterija dovodi do srčanog udara.

Naučnici sa Univerziteta Oxford su analizirali informacije dobijene od 15.100 vegeterijanaca i 29.400 ljudi koji konzumiraju meso. Tokom 11 godina, koliko je trajalo istraživanje, 169 osoba je umrlo od srčanog udara, a 1.066 je zatražilo medicinsku pomoć zbog nekog srčanog oboljenja. Većina umrlih i oboljelih su konzumirali meso.

"Njihova dijeta je različita. Vegeterijanci unose malo zasićenih kiselina pa ovi rezultati i imaju smisla", rekla je dr. Francesca Crowe.

Rezultati su pokazali da vegeterijanci imaju niži krvni pritisak, manji nivo lošeg holesterola, a također i umjereniju tjelesnu težinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: