Nalazi bili loši
42

Veganka priznala da joj je ovaj način ishrane uzrokovao zdravstvene probleme

Klix.ba
YouTuberka Yovana Mendoza Ayres priznala je da je nakon šest godina prekinula veganski način života i to zbog zdravstvenih problema s kojima se suočila.

Yovana je snimala videozapise pod imenom Rawvana i u njima dijelila svoja iskustva sa sirovom veganskom prehranom i kako je ona utjecala na njeno tijelo. Na YouTube kanalu je na taj način stekla više od 1,8 miliona pretplatnika širom svijeta koji su joj se javljali za veganske savjete.

Međutim, popularna youtuberka iz San Diega objavila je kako je odustala od veganske prehrane nakon šest godina ovakvog načina života zbog zdravstvenih problema s probavnim sistemom. Na početku videa Yovana je objasnila kako još uvijek vjeruje u prednosti sirove veganske prehrane unatoč tome što je morala prekinuti ovakav način ishrane.

"Vjerujem u to jer sam osjetila. Prije šest godina usvojila sam sirovu vegansku prehranu. Neka hrana bude vaš lijek, ja sam uspjela prevladati ovisnost o alkoholu i cigaretama", rekla je Yovana.

No, prije dva mjeseca Yovana je počela uvoditi ribu i jaja u svoju prehranu, a nije obavijestila javnost da je prekinula ovaj način prehrane. Nakon toga Yovana je bila prisiljena odgovoriti na to pitanje jer je neko vidio kako u restoranu jede ribu.

Tokom tridesetominutnog videa Yovana je priznala da je šest godina bila veganka sve dok prije dva mjeseca u ishranu nije uključila ribu i jaja. Priznala je kako joj zbog ove prehrane hormoni nisu bili uredu. Također je ušla u premenopauzu.

Naglasila je i da su joj rezultati nalaza bili loši i da je prestala dobijati menstruacije.

Kako bi se borila protiv simptoma premenopauze, Yovana je u svoju ishranu morala uključiti više masti i odustati od sirove veganske prehrane konzumirajući neke kuhane namirnice. Nakon toga je uspjela stabilizirati svoj ciklus, međutim menstruacija joj je i dalje bila neredovna. Tada su joj ljekari savjetovali da jede jaja, jer je bila anemična.

Budući da je taj savjet odbila, njeni zdravstveni problemi su se pogoršali.

"Osjećala sam se očajno zbog svog zdravlja i tada sam shvatila da u prehranu moram uvesti namirnice životinjskog porijekla. Bilo mi je teško jer dugo nisam jela takvu hranu", priznala je Yovana.

Na kraju je ipak odlučila uključiti ribu i jaja u svoju prehranu kako bi prevladala zdravstvene probleme.

"Želim imati bebu. Želim imati porodicu, ako nisam zdrava kako mogu očekivati ​​da ću je uopće imati", zapitala se.

Dodala je da će se čim ozdravi vratiti ovom načinu prehrane. No, njeni pratitelji su je optužili da ne govori istinu, jer je prije dva mjeseca odustala od sirove veganske ishrane, a istovremeno je na svom kanalu otvoreno promicala veganski stil života.

Jedan od njih joj je napisao da je odvratno to što od vegana zarađuje novac kako bi kupila proizvode životinjskog porijekla.