{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Veći stomak - veći problemi s disanjem

S
6.3.2009. u 23:59
0
3
Veći stomak - veći problemi s disanjem
0
Veći stomak - veći problemi s disanjem
To što ste se opustili i dozvolili da se ispred vas formira stomak od kojeg ne vidite boju svojih cipela loše je, između ostalog, i po vaše disanje, ističu francuski naučnici.
Pretilost u abdominalnom dijelu tijela već je ranije povezivana sa dijabetesom, visokim krvnim pritiskom i bolestima srca. Novim istraživanjima pokazalo se i da obim struka snažno utječe na rad pluća.

Naučnici su analizirali zdravstvene nalaze 120.000 Francuza uzimajući u obzir demografsku pozadinu, historiju konzumiranja cigareta, alkohola, ali i plućne funkcije. Cilj je bio izmjeriti koliko indeks tjelesne težine, obim struka i ostali parametri utječu na metabolizam.

"Utvrdili smo nezavisnu vezu između funkcije pluća i metaboličkog sindroma koji se pojavljuje zahvaljujući debljini", piše doktorica Natalie Leone sa francuskog Nacionalnog instituta za zdravlje i medicinska istraživanja, a prenosi Reuters.

Objavljeno je da su pretili oni muškarci čiji je obim struka veći od 89 centimetara i žene sa preko 101 centimetra.

Loš rad pluća povezan je sa smrtnim slučajevima i hospitalizacijom pacijenata koji pate od srčanih bolesti. Debeo stomak pogoršava rad dijafragme i plućne funkcije, saopštili su naučnici. Masno tkivo također povećava upalu, što može igrati glavnu ulogu u ovakvim slučajevima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: