Duplo veći rizik
2

Veće količine kalcija ženama donose više srčanih bolesti

Klix.ba
Žene koje imaju viši nivo kalcija u organizmu imaju duplo veći rizik od obolijevanja od srčanih bolesti u odnosu na one koje imaju normalni nivo kalcija, upozoravaju naučnici.

U novom istraživanju, koje su uradili istraživači sa Uppsala univerziteta u Švedskoj, se ističe kako dodatno konzumiranje kalcija može više štetiti organizmu nego učiniti dobro, pogotovo u slučaju "predoziranja".

Stotine hiljada žena u dobi iznad 50 godina uzimaju dodatni kalcij kako bi spriječile pojavu osteporoze ili slabljenja kostiju. Ali posljednje istraživanje pokazuje da žene koje uzimaju kalcij u količini duploj u odnosu na preporučenu imaju visoki rizik od smrtnog ishoda kardiovaskularnih bolesti.

U istraživanju su učestvovale 61.443 žene u dobi od 50 i više godina, a njihovo stanje je praćeno tokom 19 godina, kao i konzumiranje dodatnog kalcija.

Prosječan unos onih koji su imali najniži nivo kalcija, 527 mg dnevno (što je isto kao da ste pojeli pet kriški sira), porastao je na 2.137 mg dnevno kod većine žena.

Rezultati su pokazali kako je u proteklih 19 godina 17 posto žena koje su učestvovale u istraživanju umrlo: 32 posto od kardiovaskularnih bolesti, 16 posto od srčanih bolesti i osam posto od moždanog udara.

Od srčanih i kardiovaskularnih bolesti oboljele su one žene koje su koristile dijetalni kalcij u količinima od 1.400 mg dnevno.

Ljekari preporučuju da dnevna doza kalcija ne prelazi 700 mg, a većinu možemo unijeti konzumiranjem mlijeka, sira i povrća.

Razlog je taj što veće količine kalcija koje cirkuliraju krvlju imaju efekt "odljeva" krvi u organizmu, što može biti veoma štetno.